PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. szeptember 15., kedd

Mostantól mindenkinek INGYEN jár 2 okj képzés, tanfolyam! – Itt van az új szabályozás!

Mostantól mindenkinek INGYEN jár 2 okj képzés, tanfolyam! – Itt van az új szabályozás!

A legújabb szabályozás szerint most már mindenki 2 szakmát szerezhet meg teljesen ingyen az állam támogatásával, 2 okj tanfolyamot végezhetünk el díjmentesen. A törvény új, ilyenkor mindig rengeteg kérdés vetődik fel az új szabályokról! Olvasd el ezt az összefoglalót, melyben a legfontosabb kérdéseket megválaszoljuk!


Az új törvények szerint mindenki ingyen szerezheti meg az első két szakképesítését, vagyis végezhet el két OKJ tanfolyamot!

Tanulhatok nappali tagozatos képzésen?


Természetesen igen!
A régi szabályozás szerint, aki elmúlt 21 éves az már csak levelező vagy esti tagozatra jelentkezhetett ingyen, ezt a szabályt megszüntették!Egyetlen korhatár a nappali rendszerű iskolai oktatásra vonatkozik, amely tulajdonképpen a normál általános és középiskolai oktatást jelenti – gimnáziumban és szakképző iskolában 25 éves korig lehet ilyenben részt venni.
Ezután felnőttoktatásban lehet tanulhattok, amely ugyanúgy ingyenes, függetlenül az oktatás munkarendjétől, amely lehet nappali, esti, levelező vagy más sajátos munkarend (például távoktatás) is.
Mennyi ideig tanulhatok majd ingyen az új törvények szerint?

Ha van érettségitek, akkor szakképesítésként 3 tanéven keresztül teljesen ingyen tanulhattok az új lehetőséggel! Zz OKJ-s képzések legnagyobb része 2 éves képzés -, és ingyen végezhetitek el a szakképesítés-ráépüléseket is az Országos Képzési Jegyzékben előírt képzési időnél egy tanévvel hosszabb ideig.
Milyen képzésekre lehet jelentkezni az érettségi letétele után?
A képzések teljes listája a friss Országos Képzési Jegyzékben szerepel!
Hol tájékozódhatok bővebben ezekről a képzésekről?

Nagy segítséget nyújthat a szakkepesites.hu weboldal, ahol számos nagyon hasznos információt találsz!
Járhatok akkor is ingyenes okj tanfolyamra ha van diplomám?

Igen, a diplomásokra is ugyanazok a feltétételek vonatkoznak, mint azokra akiknek csak érettségijük van!
Az elvégezett OKJ tanfolyam beleszámít az államilag finanszírozott felsőoktatási képzés idejébe?
Vagyis ha okj tanfolyamra járok kevesebb állami finanszírozású félévem lesz majd a felsőoktatásban?
Nem, az OKJ-s képzések nem számítanak bele a felsőoktatásban elhasználható 12 állami ösztöndíjas félévbe.
Egy elvégzett okj tanfolyam után jár nekem a plusz pont majd az egyetemi vagy főiskolai felvételin?

Igen, abban az esetben ha adott szakirányú egyetemi vagy főiskolai képzésre jelentkezel, és a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, az OKJ-s végzettségért 24 többletpontot kaphattok.
Mi a különbség a felsőoktatási szakképzés és az OKJ között?
A felsőoktatási szakképzés (régebben felsőfokú szakképzés) nemrég kikerült az Országos Képzési Jegyzékből. Ilyet már csak egyetemek és főiskolák indíthatnak, a képzésekre a felsőoktatási felvételi során kell jelentkeznetek.
Kell felvételiznem az OKJ képzésre ?

Nincs olyan felvételi mint az egyetemeken vagy főiskolákon, de esetleg egy alkalmassági vizsga lehet ha mondjuk művészeti képzésre jelentkezel.