PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 22., kedd

Nagyot zuhant a magyar államadósság - megvan a magyarázat!

Nagyot zuhant a magyar államadósság - megvan a magyarázat!


Egy hét leforgása alatt rég látott mértékben, 544 milliárd forinttal zuhant a központi költségvetés adóssága. Nagy lejáratok voltak, de az államadósság-kezelő előtörlesztett, így a GDP-arányos mutató az év eleji szintre esett vissza.


A központi költségvetés adóssága múlt pénteken 24 812 milliárd forintra csökkent, ami 544 milliárd forinttal alacsonyabb az előző heti adatnál. A bő félezer milliárdos csökkenésnek több oka is van - közölte a Napi.hu kérdésére az Államadósság Kezelő Központ Zrt. Eszerint csaknem 150 milliárd forint értékben előtörlesztettek az Európai Beruházási Bank (EIB) által nyújtott hitelt, emellett a múlt héten közel 200 milliárd forint összegben járt le diszkont kincstárjegy. Az euró árfolyamában bekövetkezett 6 forintos csökkenés a devizában fennálló adósság forintértékének jelentős, a dollár-euró árfolyam változása pedig a betétek forintértékének kisebb mértékű csökkenését eredményezte.

Az előtörlesztéseknek és a lejáratoknak köszönhetően a központi költségvetés adóssága a három hónappal ezelőtti szintre esett vissza. A GDP-arányos adósságmutató pedig az előző heti 76,6 százalékról 74,9 százalékra mérséklődött, ami megegyezik a múlt év végi GDP-arányos szinttel. Volt honnan visszaesni, hisz tavaly év végén 23 881,1 milliárdos adósságról adott számot a ÁKK, ami a tavalyi GDP 74,9 százalékának felelt meg. Utóbbi megegyezett a múlt heti értékkel, miközben a nominális adósság ezer milliárd forinttal magasabb - a gyors gazdasági növekedés magyarázza a különbséget.


Az év folyamán az adósságot növelte a költségvetés folyó hiánya mellett a Budapest Bank megvásárlása (200 milliárd forint), az uniós pénzek kiesése miatti többlet finanszírozási igény, amely a Költségvetési Tanács (KT) elemzése szerint már az első féléveben elérte a 300 milliárd forintot, ami azóta tovább nőtt. Ezen egyedi folyamatok miatt - olvasható a KT elemzésben - nehezebb az adósságállomány csökkentése, ám ennek ellenére elérhető az év végére  kitűzött államadósság-csökkentés. Utóbbi véleményen van KT mellett az ÁKK Zrt. is, illetve az NGM szintén ezt ígéri.

A második félévben a költségvetés hiánya - így a finanszírozási igénye - jelentősen már nem emelkedik, sőt a november-decemberben várható bevételi többletének köszönhetően csökken is. Ráadásul az év eleji erőteljesebb eladósodás részben az év végi lejáratokat fedezi, így az ÁKK az utolsó negyedévben várhatóan visszafogja az államkötvény-kibocsátásait, ami szintén segíti az államadósság mérséklődését.


A KT megjegyzi, hogy amennyiben a második félévben megérkeznek az elmaradt uniós támogatások - vagy akár annak egy jelentősebb része - az is nagymértékben hozzájárulhat az adósságráta csökkenéséhez. Ha viszont mégsem érkezne meg az uniós támogatás és az államadósság mégsem csökken a várt mértékben, az sem von maga után szankciókat, ugyanis a pénzügyi stabilitási törvény idei módosítása szerint - amikor már látták az NGM-ben a problémát - az államadósság-mutató számításakor nem kell számításban venni az uniós elszámolások késlekedése miatt keletkező többletadósságot. Ennek a megoldásnak köszönhetően az állandósságmutató akkor is csökkenhet, amikor az adósság emelkedik.

A cikk forrása: www.napi.hu