PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. szeptember 8., kedd

Nyugdíj összegének növelés – itt vannak a nyugdíjszakértő tanácsai

Nyugdíj összegének növelés – itt vannak a nyugdíjszakértő tanácsai

Sajnos még mindig sokan vannak a nyugdíjasok között olyanok, akik – annak ellenére, hogy hivatalosan nyugdíjba vonultak – rákényszerülnek arra, hogy a nyugellátás mellett munkát végezzenek.


Közülük még többen vannak olyanok, akik nem tudnak egy olyan törvény adta lehetőségről, amely a már megállapított nyugdíj emelését teszi lehetővé

Kevesen tudják de ha a nyugdíj mellett munkát végzünk az nyugdíjnövekedésre jogosít!
A saját jogú nyugellátásban részesülő személy nyugellátását kérelemre saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával (azaz a nyugdíjjárulék-alapot képező éves kereset 2400-ad részével) növelni kell. ( Forrás : http://www.drfarkasandras.hu )
Az 1997. évi LXXXI. törvény 22/A §-a kimondja, hogy a saját jogú nyugellátásban részesülő személy – ideértve azt a személyt is, akinek nyugellátása szünetel – nyugellátását kérelemre saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával növelni kell.
Nagyon fontos megjegyeznem, hogy a nyugdíjemelésre csak akkor kerül sor, ha az igénylő kérelmezi. A növelésre irányuló kérelmet évente egy alkalommal, legkorábban a kereset, jövedelem megszerzését követő naptári évben lehet benyújtani.
A félszázalékos nyugdíjnövelésre kizárólag az egyéni nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem jogosíthat.
Mivel erre az esetre nem vonatkozik a nyugellátások esetében általános szabály, miszerint az igényt visszamenőleg csak 6 hónapra lehet érvényesíteni, ezért előfordulhat az is, hogy valaki több évre visszamenőleg kéri nyugdíjának emelését.
NEM ADJÁK AUTOMATIKUSAN, KÉRELMEZNI KELL! Figyelem! A növelést a nyugdíjbiztosító nem intézi hivatalból! A nyugdíjasnak kell írásban benyújtott kérelemben igényelnie!
A kérelmet ezen a nyomtatványon kell benyújtani:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/PDF/K27.pdf?rnd=0.0903935432434082
Az emelés iránti kérelmet az ONYF K27 számú nyomtatványának kitöltésével, valamint a munkáltató által az érintett évekre (évenkénti bontásban) kiállított NYENYI lap mellékletével lehet elindítani. Nyugdíjas vállalkozó esetében célszerű a nyomtatvány „Egyéb megjegyzés” rovatában a vállalkozói adószámot feltüntetni, mivel ilyen esetben a szükséges adatszolgáltatást a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv hivatalból kéri meg a NAV-tól.
Forrás : http://www.drfarkasandras.hu, http://tervezdanyugdijad.blog.hu/