PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 29., kedd

Öt tipp – ezt teheted meg, hogy ne bukd el a családi pótlékot

Öt tipp – ezt teheted meg, hogy ne bukd el a családi pótlékot

Már több változási is életbe lépett ezen a téren, de további változások várhatók. Kevesen tudják például, de szeptember 1-től kötelező az óvoda minden 3 évet betöltött gyermek számára. Nem felmenő rendszerben vezették be, vagyis tényleg minden 3 évnél idősebb gyermeknek kötelező óvodába járni! Ha például ezt a szabályt megszegjük, akkor ugrott a családi pótlék…vagy mégsem? Mindig vannak kiskapuk is! Lehet kérni felmentést is!


2016. január elsejétől még szigorúbb feltételekhez fogják kötni a családi pótlék folyósítását!
5 dolog, amit minden szülőnek tudnia kell a január 1-jén életbe lépő családi pótlék módosításról!
1. Mi számít hiányzásnak és mi nem?

Ha a gyermekünk egy nap 4 órát van az óvodában, akkor az már teljes napnak számít!Vagyis ha csak ebédig marad minden nap a gyermek az oviban, akkor is nyugodtak lehetünk, mert ha megvan a 4 óra, akkor már teljesítettnek vehető az a nap.
2. Mi az igazolt és az igazolatlan hiányzás?

Igazolt a távollét, ha a szülő előzetesen írásban bejelentette az óvodában, hogy gyermekét nem viszi be, és erre engedélyt is kapott. Természetesen ha gyermekünk beteg és erről orvosi igazolásunk van, az is igazolt hiányzásnak minősül.Ezek a szabályok minden esetben szerepelnek az óvoda házirendjében! FONTOS – A szülő a házirend vezetői jóváhagyása előtt beleszólhat például abba, milyen súlyos következményei lehetnek a mulasztásnak!!!


3. Mi a szankció 5, 10, 20 nap igazolatlan hiányzás esetén?

Ha gyermekünk 5 napnál több igazolatlan hiányzással rendelkezik, akkor az óvoda vezetőjének kötelessége a helyi gyermekjóléti szolgálatot értesíteni! Ekkor az gyermekjóléti szolgálat meg fogja vizsgálnia helyzetet, a mulasztás okát és segítséget ajánl az esetleges problémák rendezéséhez! 10 napos igazolatlan hiányzást követően az óvoda vezetője köteles értesíteni a mulasztásról az általános szabálysértési hatóságot. A 20 nap igazolatlan hiányzás elérésekor az óvodavezető azonnal értesíti a helyileg illetékes gyámhatóságot!Ezzel párhuzamosan elveszítjük a családi pótlékot, szüneteltetik a folyósítását!
4. Mik azok a kivételes esetek, amikor a gyermeknek nem kötelező az óvoda és nem veszítjük el a családi pótlékot?
A szülőnek joga kérvényezni azt, hogy a gyermeknek ne kelljen óvodába járni, azonban ezzel a az óvodavezetőnek és a védőnőnek is egyet kell értenie, különben nincs rá lehetőség. Nincsen rendeletileg meghatározott felmentési kritériumrendszer, minden esetben az adott helyzetben a gyerek fejlődését és szociális hátterét szem előtt tartva dönt az illetékes jegyző. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint egy nagyon bonyolult folyamat lesz ennek a lehetőségnek a kiharcolása.
5. Mennyi pénzt veszíthetünk?

Egy gyerek után a család 12 200 forintot kap, ha pedig egyedülálló szülő nevel egy gyermeket, akkor 13 700 forintra nő az összeg. Két gyermeket nevelő családnak 13 300 forint jár gyerekenként, míg ha csak egy szülő jut erre a két gyerekre, akkor 14 800 forintot kapnak. Három vagy több gyerek esetében 16 000 forint jut gyerekenként, és 17 000 forint, ha egyedülálló a szülő. Tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forintot kap a család, egy szülő esetén ez az összeg pedig 25 900 forintra nő.




A cikk a www.penzcentrum.hu cikke alapján készült!