PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. október 20., kedd

Dolgozók figyelem – Sok újdonság lesz a munka Törvénykönyvében

Dolgozók figyelem – Sok újdonság lesz a munka Törvénykönyvében

A módosítások várhatóan a jövő év első napján lépnek hatályba
Módosul a hároméves munka törvénykönyve, mégpedig a jogalkalmazás egységesítése miatt – áll a kormány honlapján megjelent módosítási tervezetben. Balsai Szabolcs ügyvéd a Magyar Hírlapnak azt mondta, jelentős – a munkavállalók számára kedvező – változások léphetnek életbe a jövő év első napján.


Változik a munka törvénykönyve. A várhatóan a jövő év első napján hatályba lépő módosítások között szerepel, hogy az elektronikusan elkészített munkaszerződést öt napon belül „papíralapú formátumban” is át kell adni a munkavállalónak – mondta a Magyar Hírlapnak Balsai Szabolcs ügyvéd. Közölte, a munkaadó továbbra sem mondhat fel várandós nőnek, továbbá annak, aki „emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés alatt áll” (például lombikprogram). Ugyanakkor a munkavállalónak mindkét tényről tájékoztatnia kell a munkaadóját ahhoz, hogy felmondási védelem alá kerüljön.

Az ügyvéd szerint jelentősnek tekinthető
az is, hogy gyermek születése esetén az édesapa is öt napra mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól. Ez az időtartam ikergyermekek születése esetén hét munkanapot jelent. A módosítás értelmében ennek a mentesülésnek az időpontját az apa jogosult meghatározni, legfeljebb két részletben, a születést követő hatvan napon belül. Újdonság az is – fejtette ki Balsai Szabolcs -, hogyha a munkavállaló a tájékoztatást a felmondás után adja meg, akkor a közlést követő tizenöt napon belül a munkaadó a felmondást még visszavonhatja, de ez nem kötelessége.
Az ügyvéd szavai szerint a végkielégítés jelenleg a munkáltató felmondása, illetve a munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén jár a jövő évtől. A módosítás a munkavállaló azonnali hatályú felmondása – a munkáltató jogsértése – esetén is kötelezővé teszi a végkielégítést. Ez Balsai szerint akkor merül fel, ha a munkavállaló a munkáltató súlyos szerződés- vagy jogszabálysértése miatt mond fel. Természetesen a munkáltatónak joga van az azonnali hatályú felmondás indokát vitatni, ebben az esetben a bíróság dönti el a kérdést. Sőt, a munkavállalót – azonnali hatályú felmondása esetén – a felmondási időre járó távolléti díj is megilleti. Abban az esetben, ha a munkáltatói felmondás jogszerűtlen – fejtette ki az ügyvéd -, a munkavállalót egy esetleges munkaügyi perben megilleti a választás lehetősége arra, hogy kára és elmaradt jövedelme helyett a felmondási idejére járó távolléti díjának kétszeresét követelje. Ez a szorzó idáig csak egyszeres volt.
Balsai Szabolcs szerint ennek akkor lehet jelentősége, ha valakit jogellenesen távolítanak el a munkahelyéről, azonban szerencsés, mert például hamar el tud helyezkedni hasonló bérezés mellett, és ezért nincs jövedelemkiesése. Ugyanakkor, ha a bíróság azt állapítja meg, hogy a munkáltató a joggal való visszaélés tilalmába ütköző módon mond fel a munkavállalónak, a munkavállaló kérésére a munkáltató köteles a munkaviszonyt helyreállítani. Ez eddig nem volt kötelező munkavállalói kérelem ellenére sem – tájékoztatott az ügyvéd.
Továbbá – tette hozzá – pontosították az egyenlőtlen munkaidő-beosztás fogalmát. Ez főként vendéglátóiparban és a kiskereskedelemben bír jelentőséggel.
Balsai Szabolcs kitért arra is, hogy a munka törvénykönyvéhez kapcsolódva több más törvény módosítását is tartalmazza a kormány honlapján közzétett tervezet. Így például a polgári perrendtartásba is bekerül egy új szabály: amennyiben a munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott munkavállaló indít pert, azt a munkavégzés helye szerinti közigazgatási és munkaügyi bíróságnál kell megindítania. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha az érintett munkavállaló utólag perel, ilyenkor is a jogsértéssel érintett munkavégzés helyszíne szerinti bíróság jár el.
Forrás: Magyar Hírlap