PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. október 26., hétfő

Hamarosan lecsap az influenza: kik kaphatják ingyen a védőoltást?

Hamarosan lecsap az influenza: kik kaphatják ingyen a védőoltást?

Még nincsen a háziorvosoknál, azonban a veszélyeztetett csoportok idén is ingyen kapják a szezonális influenza elleni védőoltást. A többieknek 2-4 ezer forintba fog kerülni az oltás, de a beadatásért az oltó-, illetve háziorvos sem kérhet pénzt.


Az influenza hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Az idősebbeknél vagy az immunhiányos betegeknél esetenként az is előfordulhat, hogy nem jelentkezik láz. A légúti tünetek mellett pedig néha gyomor- bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak. Ilyen lehet a hasmenés, hányinger vagy a hányás – hangzott el az az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) háttérbeszélgetésén.
A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.
Az influenza veszélyességét támasztja alá az az adat, miszerint Európa számos országában köztük Magyarországon is nőtt a halálozások száma.
2014 december és 2015 márciusa között 13 európai országban mértek többlethalálozás, melyet a szokásosnál nagyobb influenza járványnak tulajdonítanak
– mondta el a háttérbeszélgetésen Dr. Csohán Ágnes, osztályvezető főorvos (OEK).

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?
Nemtől és életkortól függetlenül bárki elkaphatja az influenzavírust, sőt, szövődmények is bárkinél előfordulhatnak. Megbetegedés szempontjából azonban a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, míg a szövődmények szempontjából a krónikus betegségben szenvedők (közülük is kiemelten az asztmások, elhízottak, cukorbetegek), a várandós nők esetében nagyobb a kockázat.

Hogyan védekezhetünk?
A fertőzés esélye csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, ezek a következők:
- Köhögéskor, vagy tüsszentéskor tartsunk zsebkendőt a szánk, orrunk elé
- Használat után a zsebkendőt dobjuk ki
- Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal
- Influenzajárvány idején kerüljük a szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi)
- Szellőztessünk gyakran
- Rendszeresen tisztítsuk a gyakran használt, megérintett tárgyainkat
Amennyiben az influenza tüneteit észleljük, maradjunk otthon
Az influenza megelőzésének azonban a leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük. A legmegfelelőbb időpont erre, ha még ősszel kérjük az influenza elleni védőoltást. Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy a legkésőbb decemberig adassuk be a vakcinát, ha hatékonyan szeretnék védekezni a fertőzés ellen, mert a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges. Érdemes azonban kiemelni, hogy a térítésmentes influenza elleni védőoltás még nincs a háziorvosoknál, erre hozzávetőlegesen november közepétől lehet számítani.

Kik kaphatják ingyen?
A rizikócsoportokba tartozók számára a szezonális influenza elleni védőoltás térítésmentes. Újdonságnak számít, hogy míg az elmúlt években a 65 év felettiek, az előző szezontól már 60 éves kor felett jár ingyenesen a védőoltás. Védőoltást azonban azok is kaphatnak, akik nem tartoznak egyik fokozottan veszélyeztetett csoportba sem. Ekkor ezt recept ellenében bármelyik gyógyszertárban megvásárolhatjuk. A Pénzcentrum körképe szerint az influenza ellni védőoltás ára 2-4 ezer forint körül mozog.
Fontos tudni, hogy a szezonális influenza elleni védőoltás BEADATÁSÉRT az oltó-, illetve háziorvos egyik esetben sem kérhet pénzt.

Mi a teendő, ha az influenza tüneteit észleljük magunkon?
A legfontosabb teendő, hogy amint az influenza tüneteit észleljük magunkon, akkor maradjunk otthon és igyunk nagyon sok folyadékot és szükség esetén csillapítsuk a lázat. Amennyiben kónikus betegségben szenvedünk, vagy hirtelen rosszabbodni kezd az állapotunk, vagy szövődmények lépnek fel, akkor vegyük fel a kapcsolatot a háziorvossal, gyermekorvossal. Ekkor ugynais az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges korházi beutalásról. Ilyenkor pedig fokozottan figyeljünk a higiénés szabályok betartására.
Forrás : hirkozpont.eu