PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. október 28., szerda

TB-s fogászati ellátás – ingyenes fogászat – Itt vannak a 2015-ös szabályok

TB-s fogászati ellátás – ingyenes fogászat – Itt vannak a 2015-ös szabályok

Örök és nagyon fontos kérdés, hogy mi tartozik bele a társadalombiztosítás által finanszírozott fogászati ellátások körébe! Szinte senki nem tudja a pontos választ erre a kérdésre, de Ön tudni fogja ha végigolvassa cikket!


A cikk nem bulvároldalról származik, nagyon pontos és hivatalos információk alapján készült, a hivatalos összefoglalót, mely alapján cikkünket összeraktuk az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi Dokumentációs Központ tájékoztatója alapján készítettük!
Szerepel benne minden, amit a gyermekek, felnőttek, várandós anyukák, nyugdíjasok és fogyatékkal élők ingyenes fogászati ellátásáról tudni lehet!
Egészségbiztosítás keretében a fogorvosi ellátás alap- és szakellátási rendszerben vehető igénybe.
A fogorvosi alapellátáshoz képest a szakellátás bizonyos többletkompetenciákkal rendelkezik.
A fogászati ellátás nemcsak a társadalombiztosítás keretében történhet, hanem területi ellátási
kötelezettséget nem vállaló fogászati magánpraxis keretében is. A biztosított állampolgárnak
OEP finanszírozási kedvezményt azonban ezek a magánrendelők nem nyújtanak.
KI VEHETI IGÉNYBE A TB-S FOGÁSZATI ELLÁTÁST?
Minden magyar állampolgár, aki érvényes lakcímkártyával és a TAJ kártyával rendelkezik igénybe veheti a területileg illetékes ellátónál a TB-s fogászati ellátást!A rendelésre magunkkal kell vinni a lakcímkártyát és a TAJ kártyát! NEM KELL BEUTALÓ!
MI A HELYZET HA NEM A TERÜLETILEG ILLETÉKES FOGORVOSHOZ SZERETNÉK MENNI?
Ilyen esetben a fogorvosnak joga van dönteni arról, hogy hajlandó-e ellátni a más illetékességi területről érkezett beteget a rendelési időben!Ha az Ön ellátása olyan beteg rovására menne, aki az adott illetékességi területen él…például ha túl sokan várnak a rendelőben, akkor a fogorvosnak joga van megtagadni a más illetékességi területről érkezett beteg ellátását.
MIKOR VAN SZÜKSÉGEM BEUTALÓRA TB-S FOGÁSZATON?
A szakrendeléseken szükség van beutalóra.A fogorvosi szakellátás körébe tartozik a szájsebészet, a fogszabályozás, a fogágybetegségek kezelése, a gyermek-szakellátás.
MIK AZOK A FOGÁSZATI ELLÁTÁSOK MELYEKET INGYENESEN LEHET IGÉNYBE VENNI?
Itt van azoknak az ellátásoknak a listája, melyeket teljesen ingyen, életkortól függetlenül vehetünk igénybe a területileg illetékes fogorvosnál:
– sürgősségi ellátás
– szűrővizsgálat (meghatározott gyakorisággal, pl. 18 éves kor felett évente egyszer)
– szakorvosi beutaló alapján góckutatás és más alapbetegségekhez kapcsolódó fog- és
szájbetegségek kezelése
– fogmegtartó kezelés (amalgám és esztétikus fogtömés; gyökérkezelés; gyökértömés
évente egyszer felszínenként)
– fogsebészeti ellátás
– fogkőeltávolítás
– ínyelváltozások kezelése

A gyerekeknek extra kedvezmények és lehetőségek járnak!
A beteg 18 éves koráig >>> a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt; a terhesség megállapításától a szülést követő 90 napig; 62 éves életkora felett a teljes
körű alap- és szakellátás (orvosi munka) térítésmentes, kivéve a fogtechnikai költségeket.
A 0–6 éves korosztály >>>térítésmentesen jogosult a betegségek megelőzősét és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatások keretében a fogazati rendellenességek felismerését célzó vizsgálatra, valamint a teljes fogazati státus rögzítésére;
a 6–18 éves korosztály >>> az előbbieken túlmenően – az iskola –, és ifjúság egészségügyi ellátás keretében végzett szűrővizsgálatokra; a 18 éven felüli korosztály pedig évente egy alkalommal fogászati szűrővizsgálatra.

MILYEN ELLÁTÁSOKAT VEHETNEK IGÉNYBE A NYUGDÍJASOK INGYEN?


62 éves kor felett
a a teljes körű alapellátás és szakellátás teljesen ingyenes, kivéve a fogtechnikai költségeket!
MILYEN INGYENES FOGÁSZATI ELLÁTÁS ILLETI MEG A VÁRANDÓS NŐKET?

A terhesség megállapításának napjától a szülést követ 90. napig minden fogászati alapellátás és szakellátás teljesen ingyenes, kivéve a fogtechnikai költségeket!
MILYEN BEAVATKOZÁSOKAT VÉGEZTETHETEK EL A FOGÁSZATI ÜGYELETEN?
A fogorvosi ügyelet megszervezése az önkormányzat feladata.
Fogászati alapellátás körébe tartozó sürgősségi ellátásra a fővárosban legfeljebb hat, a 20 000 főt meghaladó lakosságszámú településeken legfeljebb egy, a 20000 főt nem meghaladó lakosságszámú települések bármilyen jellegű bevonásával 20 000 főt meghaladó lakosságszám esetén legfeljebb egy, valamint a már működő ügyeleti szolgálatra köthető finanszírozási szerződés. A fogászati ügyelet és készenlét rendjét a fogászati alap, illetve szakellátást végző egészségügyi szolgáltatók váróhelyiségeiben ki kell függeszteni.
A fogászati ügyelet körébe az alábbi feladatok tartoznak:
a) fogeltávolítás,
b) vérzéscsillapítás,
c) idegentest-eltávolítás,
d) törött fog lecsiszolása,
e) gyökércsatorna megnyitása,
f ) az előzőekhez szükséges érzéstelenítés és fogászati röntgen.

2014. július 1. napjától hatályos rendelkezések szerint a központi ügyeleten és a háziorvosi ügyeleten a házi gyermekorvosi ügyelet és a fogorvosi ügyeleti ellátás elérhetőségét is fel kell tüntetni, továbbá a központi ügyeleten, a háziorvosi, házi gyermekorvosi ügyeleten és
a fogorvosi ügyeleten fel kell tüntetni a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó, vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét,címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, készenlét kezdő és befejező időpontját.
Forrás : Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumnetációs Központ kiadványa
A cikket írta : K.A.
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!