PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. november 16., hétfő

Családi Adókedvezmény 2016 – FONTOS NAV közlemény

Családi Adókedvezmény 2016 – FONTOS NAV közlemény


Komoly felhördülést keltett, és számos félreérthető információ jelent meg annak kapcsán, hogy a családi adókedvezmény érvényesítéséhez fel kell-e a gyermekek adóazonosító jelét tüntetni. A NAV most kiadott állásfoglalása tisztázza a helyzetet. családi adókedvezmény adószám adókártya 2016


A NAV közleménye emlékeztet arra, hogy a korábban hatályos jogszabályok szerint a 2015. évről szóló bevallásban, munkáltatói elszámolásban, valamint a családi kedvezményre vonatkozó adóelőleg nyilatkozatban 2016. január 1-jétől az eltartottak adóazonosító jelet kötelezően fel kellett volna tüntetni. Ez pedig azzal járt volna, hogy a magánszemélyek széles körét kötelezték volna, hogy az adóazonosító jellel még nem rendelkező kedvezményezett eltartottnak és eltartottnak minősülő hozzátartozók számára igényeljenek azonosítót. Ezt nyomtatványok kitöltésével, és akár személyes, akár postai vagy elektronikus ügyintézéssel tudták volna megtenni.
A 2015. szeptember 8-i hatállyal életbe lépő módosítás alapján azonban a kedvezményezett eltartottak és az eltartottak adóazonosító jelének feltüntetése a kellő felkészülési idő biztosítása érdekében csak 2017. január 1-jétől válik kötelezővé.
A módosítás alapján tehát a családi kedvezmény érvényesítéséhez csak a 2016. adóévről 2017-ben elkészítendő adóbevallásban, valamint a 2017. évben adott adóelőleg nyilatkozatokban kell kötelezetően feltüntetni a kedvezményezett eltartott, és az eltartott adóazonosító jelét. Ezt megelőzően adóazonosító jel hiányában továbbra is elegendő a természetes személyazonosító adatok és a lakcím megadása.
Az új jogszabály az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében az állami adóhatóság feladatává tette az adóazonosító jel hivatalból történő megképzését.
Ennek keretében a NAV 2016. július 1-ig állapítja meg azon magánszemélyek adóazonosítóját, akik 2006. január 1-jét megelőzően születtek, 2016. december 31-ig nem töltik be 25. életévüket és adóazonosító jellel sem rendelkeznek. Az adóazonosító jelről az állami adóhatóság 45 napon belül küld értesítést, majd 2016. november 30-ig a hatósági igazolványt (adókártyát) is kiállítja és kiküldi az érintettek részére.
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!