PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 19., csütörtök

FIGYELEM – így változott a Munka Törvénykönyve – a legtöbb nő ismeri ezt a FONTOS szabályt!

FIGYELEM – így változott a Munka Törvénykönyve – a legtöbb nő ismeri ezt a FONTOS szabályt!

Több, nőket érintő változás is életbe lép januártól.
A módosítási tervezet októberben jelent meg!
Hároméves jelenlegi Munka Törvénykönyve, mely most több változások és módosításon is át fog esni, több szabály is módosításra szorul egyrészről a munkavállalói igények miatt, másrészről pedig Unios jogoknak is meg kell felelnünk!


Az új Munka Törvénykönyve várhatóan 2016. január 1-től lép érvénybe és onnantól kezdve az új szabályok, módosítások kötelezően betartandók!
Itt van, amit mindenképpen tudnod kell:
1. Az elektronikusan elkészített munkaszerződést 5 napon belül papíralapú formátumban is át kell adni a munkavállalónak.
2. Változnak a felmondás szabályai is a jövő évtől.
Továbbra is felmondási védelem illeti meg azokat a nőket, akik gyermeket várnak! Továbbá azokra is vonatkozik a felmondási tilalom, aki emberi reprodukciós eljárással kapcsolatos kezelésen vesznek részt! A felmondási védelem csak akkor él, ha a dolgozó erről a tényről tájékoztatja a munkaadóját.
Nagyon új paragrafus az, hogy abban az esetben ha a munkavállalónak felmondanak és csak ezután tájékoztatja a főnökét arról, hogy gyermeket vár, vagy reprodukciós eljáráson vesz részt, akkor a munkaadónak még lesz 15 napja arra, hogy a felmondást esetlegesen visszavonja, de nem kötelessége ezt megtenni!
3. Változik a végkielégítés!
Végkielégítés jelenleg a munkáltató felmondása, illetve a munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén jár.
Újdonság, hogy a végkielégítés kötelező lesz akkor is ha a munkavállaló azonnal hatállyal mond fel a munkaadó jogsértésének következtében, sőt, a munkavállalót azonnali hatályú felmondása esetén a felmondási időre járó távolléti díj is megilleti.
Abban az esetben ha jogellenes felmondás történik a munkaadó részéről, akkor jelenleg a végkielégítés mellet a felmondási idő időtartamára távolléti díj is jár az elbocsájtott dolgozónak.A módosítás a távolléti díj kétszeresében határozza meg ezt a járandóságot.
4. Felmondási jogsértés és a perek
A Munka Törvénykönyvében tételesen szerepelnek a azok a felmondási jogsértések, melyek esetében a bíróság jogosult visszaállítani a dolgozó munkaviszonyát abban az esetben ha ő kéri ezt. Ezek közül az új, módosított Munka Törvénykönyvében ez a jogsértő helyzet már NEM szerepel >> “a közvetlen felsőbb szakszervezeti szerv egyetértése szükséges a választott szakszervezeti tisztséget betöltő munkavállaló munkaviszonyának, a munkáltató által felmondással történő megszüntetéséhez.”
A cikk a femina.hu cikke alapján és az MTI információ alapján készült!
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!