PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 2., hétfő

Gyed – Gyes Útvesztője – Mutatjuk Mire Figyeljetek – komoly pénzeket bukhattok!

Gyed – Gyes Útvesztője – Mutatjuk Mire Figyeljetek – komoly pénzeket bukhattok!

Gyed, gyes: súlyos pénzeket bukhat, aki nincs képben
Bár számos kedvezményt kaphatunk a gyerekeink után, a juttatások rendszere annyira bonyolult, hogy a legtöbben egyszerűen elvesznek az információcunamiban. Most kibogoztuk a szálakat, arra vállalkoztunk, hogy átlássuk az átláthatatlant. gyed gyes mutatjuk a részleteket


Mi, gyakorló anyák jól tudjuk, nem vezet egyszerű út a gyesig. Ugyanis a gyermek születését követő évek bürokráciától fullasztó időszaka számos kihívást tartogat. Legalább mérlegképes könyvelői képesítést kell szereznünk, hogy megértsük és használjuk a támogatási rendszert. Mindezt félretéve persze örülök, hogy dolgozom, és mellette kapom a gyest is. Az a havi 25 ezer forint ugyanis épp elég arra, hogy a gyermekem bölcsődei díját kifizessük belőle. Vagyis mondhatnánk azt is, hogy amit adnak, el is veszik…
Csak lassan a gyeddel!
Vegyük elő empátiás képességünket, szükség lesz rá. Ismerkedjünk meg Vikivel. Viki boldog családanya, pedagógus, akinek van egy iskolás korú, egy majdnem kétéves és egy 3 hónapos gyermeke. A kétéves kapcsán gyeden van még, a kicsi után tgyás, vagyis bocsánat, új nevén a csed (csecsemőgondozási díj) jár – ez már az új rendszer hozadéka. A 3 sarj miatt pedig ugye van a 100 ezer forintos adókedvezmény, amit férjével megosztva tudnak csak érvényesíteni. Ott van még az éves szabadsága, amit ugyancsak elszámol munkáltatója.
Viki elmondása szerint, mióta megszületett a legkisebb gyermeke, még sohasem kapott ugyanannyi pénzt. A gyednek és a csednek napi díja van. És itt meg is állhatunk egy perce. Napi díj, vagyis mindig annyival szorozzák a megállapított összeget, ahány nap van a hónapban. Így ha Viki tudni akarja, hogy mennyi pénzre számíthat, vagy arra kíváncsi, hogy jól állapították-e meg a havi „fizetését”, kezdhet számolgatni. Még mielőtt bárki megjegyezné, hogy Viki miért is számolgatna, bizton mondom, hogy jó oka van az ellenőrzése.
Történt ugyanis, hogy amikor a második gyermeke után lejárt a tgyás (ami 2015-től csed), ugyan ő időben beadta a munkáltatójánál a gyed iránt a kérvényt (mert ugye azt is külön kell kérvényezni – mennyire kár!), ám mire átfutott a rendszeren a kérelem, csak 2 hónappal a jogosultság után kapta meg a járandóságát. Vagyis 2 hónapig nem volt bevétele. Már ez önmagában is elég nagy probléma, de a nagyobb baj akkor jött csak, amikor a bankja felmondta a számláján lévő hitelt a késés miatt, és egy összegben le is emelte az összes, számlájára addigra már beérkezett pénzt. Így már 3 hónapja nem volt bevétele Vikinek, ráadásul hitelt is kellett felvennie, hogy a felmondott folyószámla-szerződést kiegyenlítsék. S ha már azt hinnénk, ez a vég, hát nem, ezután jött csak a feketeleves.
Kiderült ugyanis, hogy hiába nyilatkozta Viki, hogy az akkor még 2 gyermek után járó adókedvezményt ő nem szeretné érvényesíteni, valamiért mégis hónapokon keresztül kapta a juttatást. Amit persze nem vett észre, mert akkor még nem ellenőrizte a bevételét. Eszébe sem jutott, hogy állami alkalmazottként, pedagógusként így járhat. Így az újonnan felvett hitel részletei mellett a tévesen kiutalt adókedvezményt is visszafizettették vele. Viki panaszt tett, ám semmi hozadéka nem lett a felvetésének. Személyesen is érdeklődött az illetékesektől, ahol megtudta, hogy van a bérszámfejtő és egy ellenőr is, ám sokszor nekik is nagy nehézséget okoz, hogy eligazodjanak a rendszerben. Azóta Viki egy könyvelő segítségével próbálja átlátni a helyzetet.
Íme a juttatások!
Egyszeri anyasági támogatás: a gyermek születése időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 százaléka, ikergyermekek esetén
gyermekenként a 300 százaléka. Számszerűsítve: az előbbinél 64 125 forintot, utóbbi esetben 85 500 forintot jelent ez. Egyszer igényelhető a szülést követően a kormányablakokban vagy az államkincsárnál.

2015-től a tgyás neve csed
( csecsemőgondozási díj). Összege a napi átlagkereset 70 százaléka. Azok kérhetik, akik a szülést megelőző 2 évben legalább 365 napon munkaviszonyban álltak. A csedet 168 napig kapják az érintettek.

A gyed leegyszerűsítve
azoknak jár, akik jogosultak a csedre. Sajnos külön kell igényelni, a csed lejártát követő naptól ítélik meg. A gyed számításának alapja az igénylést megelőző 3. hónap utolsó napjától visszaszámított 180 nap átlagbére. Idén a gyed maximuma 147 ezer forint. Azt már nem merem leírni, hogy miért annyi, az is elég, eddig értjük a dolgokat. Na még azt is jó tudni, hogy a megállapított összeg bruttó, tehát abból még vonnak szja-t és nyugdíjjárulékot. A járandóságokat a munkáltatónál kell igényelni. Ha az szaknyelven fogalmazva nem kifizetőhely, akkor az illetékes Egészségbiztosítási Pénztárnál állhatunk sorban az igényléssel.
A poronty 2 éves kora után lejár a gyed, és jön a gyes. Ami ugyan sokkal kevesebb, mint az előző juttatások, de aki a kicsit nem becsüli… A gyes bruttó összege 28 500 forint, amiből 25 650 forintot kapunk meg.

A gyed extra 3 vonalon fut:

– az anya munkát vállalhat a gyed vagy gyes folyósítása mellett
– a testvér születése után mindkét kicsi kapcsán jár az ellátás
– bevezették a diplomás gyedet
Jöhet az adókedvezmény
A családi adókedvezmény nagyszerű találmány. Egy gyerek után 10 ezer, két gyerek után egyelőre 20 ezer forint jár, jelentős változást sajnos rövid távon nem is remélhetünk. Kivéve, ha szülünk még egy csemetét. Mert a harmadik baba után közel 100 ezer forintos kedvezményre leszünk jogosultak. Feltéve, ha a bérünk összevont adóalapba tartozó összege olyan magas, hogy van miből megkapnunk. Ha nincs, még akkor sem veszett el minden, csak kezd izgalmassá válni a történet.
Ha ugyanis sem az édesanya, sem az édesapa bruttó jövedelme nem teszi lehetővé, hogy valamelyikük fizetéséből egyben igényeljék vissza a 100 ezer forintot, jön a megosztás. Amivel csak akkor van gond, ha az a fent említett könyvelői képesítés nincs meg, vagy nem siet egy jóakaró pénzügyes munkatárs a segítségünkre, vagy esetleg ha a szomszéd Andi könyvelő barátnője – akinek a fiával mellesleg ugyanabba az oviba járunk – nem adja meg az e-mail címét, ahová leírhatjuk, hogy hol akadtunk el. Mert ugye itt már kezdődik a sakkozás, a játszma a járandóságért. Mi azonban derűlátók vagyunk, meg is jön a segítség, beáll a rend, és érkezik az adókedvezmény anyának és apának, pont úgy, ahogy a nagykönyvben is megírták.
Öröm, hogy egyre több juttatás érkezik a családoknak. De a boldogság akkor lesz teljes, ha a rendszer is felkészül azokra az újdonságokra, amelyek hosszú távon a jobb élet reményét ígérik. Mert ember legyen a talpán, aki átlátja a mai támogatási szabályozást.
Édesanyaként úgy gondolom, nem túl nagy elvárás az, hogy a gyermekek érkezését követő stresszes időszakot ne árnyékolja be a bürokrácia réme úgy, mint Vikiék esetében. Nem csodát szeretnénk, nem is kérünk sokat. Csak egy emberközelibb és egyszerűbb rendszert, ami mindenkinek jobb lenne. Nekünk is, a bérszámfejtőknek is.
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!