PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 4., szerda

Ha családi háza vagy lakása van ennek a hírnek nagyon fog örülni – mégis lesz unios pénz felújításra magánszemélyeknek!

Ha családi háza vagy lakása van ennek a hírnek nagyon fog örülni – mégis lesz unios pénz felújításra magánszemélyeknek!

Lakossági energetikai pályázatok (otthon melege program) – Nincs olyan európai uniós jogszabály, amely tiltaná a magyar otthonok rezsicsökkentő felújításának vissza nem térítendő forrásokból való támogatását, vagyis van uniós pénz a lakossági energetikai pályázatokra – közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) csütörtökön az MTI-vel Walter Deffaa-ra, az Európai Bizottság Regionális Főigazgatóságának vezetőjére hivatkozva. lakossági energetikai pályázatok 2016


A MEHI azután kérte az Európai Bizottság álláspontját a témában, hogy október elején Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, hogy lakossági energia-korszerűsítési program uniós pénzből nem lesz, csak állami intézményi program, hogy az állam dologi kiadásai csökkenjenek. A lakosságnak részben a rezsicsökkentéssel, részben banki eszközökkel nyílik majd lehetősége energiakorszerűsítésre – mondta a tárcavezető.
Az energiahatékonysági intézet már ekkor jelezte, hogy szükség van lakossági energiahatékonysági pályázatokra, csütörtöki közleményük szerint pedig az Európai Bizottság Regionális Főigazgatóságának vezetője megerősítette: a brüsszeli testület szerint nemcsak lehetséges, de egyben kiemelten fontos uniós forrásokból támogatni az épületek energiahatékonysági felújítását, beleértve a lakosságot is.
A közlemény szerint Walter Deffaa főigazgató a MEHI kérdésére írásban is egyértelművé tette: a Brüsszel által idén februárban elfogadott Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) tartalmazza és elhatárolja mind a lakossági szektor, mind a középületek energiahatékonysági felújítására vonatkozó vissza nem térítendő beruházási támogatásokat. A kormány álláspontját is tükröző operatív program szerint a magyar lakások energiahatékonysági felújítása két forrás kombinálásával történik: a KEHOP finanszírozza a vissza nem térítendő részt, amelyet a Gazdasági és Innovációs Operatív Program (GINOP) pénzügyi eszközei egészítenek ki visszatérítendő támogatások formájában – áll a közleményben.
Az intézet szerint az operatív programok végrehajtása a magyar hatóságok felelőssége. Eltérni az operatív programoktól csak egy hivatalos programmódosítás benyújtása és annak Brüsszel általi elbírálása és jóváhagyása után lehetséges, amely hosszú hónapokba telik – írták.
Az Európai Unió irányelvei és vonatkozó szabályai nem teszik lehetővé az uniós források magáncélú felhasználását, így uniós támogatásból csak a közösségi tulajdonban lévő intézményeknél valósulhat meg energetikai korszerűsítés – válaszolt a Miniszterelnökség a Magyar Idők érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy az energetikai szakma értetlenül fogadta Lázár János közelmúltbéli kijelentését. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy konferencián beszélt arról, hogy uniós forrásokból nem irányítanak pénzt lakossági energetikai pályázatokra a 2014–2020-as programozási ciklusban.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára korábban azt is elmondta, hogy a kormány még egyeztet az unióval a jövő tavasszal a családi házak energetikai felújításához szükséges finanszírozási konstrukcióról. Az Európai Bizottság 50 százalékos önerőt és ugyanennyi vissza nem térítendő támogatást javasol, a minisztérium szeretné bevonni a visszatérítendő, de kamatmentes kölcsönt is, amelyhez az elért energiamegtakarítás jelentené a forrást, így az önrész jelentősen csökkenhetne. Az új konstrukciók lehetőségét jelenleg is vizsgálja a tárca a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint. A tavaly szeptemberben indult, közel 15 milliárd forint keretösszegű Otthon melege programnak köszönhetően több mint 85 ezer hazai háztartás energiahatékonysága javul.