PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 29., vasárnap

Ha kap cafeteriát, akkor jobb lesz jövőre

Ha kap cafeteriát, akkor jobb lesz jövőre


Hazai adószabályokat érintő törvények esetében még nem fordult elő, hogy fél évvel hatályba lépésük előtt kihirdették volna őket. Idén a parlament a nyáron határozott a 2016-os szabályokról. Jövőre a személyi jövedelemadó kulcsa 16-ról 15 százalékra csökken, és alacsonyabb lesz a béren kívüli juttatások adóterhe is. A Kossuth Rádió Napközben című adása szakértőket kérdezett a cafeteria-rendszert érintő változásokról és a mostani helyzetről.


A SZÉP-kártyától főleg azok tartottak, akik korábban nem használtak kártyás fizetési eszközöket, mára azt látni, mind a felhasználók, mind az elfogadóhelyek tekintetében nagyon jól megugrotta a kártya ezt a kihívást, a mező közepén található gokartpályán is lehet kártyával fizetni; ha nincs terminál, akkor pedig a telefonos fizetés lehet a megoldás – mondta el a Kossuth Rádiónak Fata László cafeteria-szakértő.

Erzsébet-kártyán

A szakember a Kossuth Rádió Napközben című műsorában emlékeztetett: az Erzsébet-utalvány Plusz program keretében jövőre már ez a béren kívüli juttatás is igénybe vehető lesz plasztikkal. Elsősorban a munkáltatóknak hoz majd ez a mód könnyebbséget, mert nem kell a papírutalványokat kiosztani, nagy értéket tárolni. A kártyás feltöltés sokkal egyszerűbb a munkaadóknak, a kártyát pedig már megtanulták kezelni a munkavállalók – tette hozzá Fata László.
A munkavállaló is megérzi

Nagy Bálint, a penzcentrum.hu vezető szerkesztője a műsorban kifejtette: az szja 16-ról 15 százalékra csökkenése kedvezmény a béren kívüli juttatásokat illetően is, és a munkavállalók észre is fogják venni a változást. Sok munkaadó ugyanis úgy számol: van egy fix keret, és ebből gazdálkodják ki az adót is, ha pedig az adó csökken, több marad másra – volt hasonló állásponton Fata László is.

Ismerkedünk

A nagyobb munkáltatóknál a béren kívüli juttatások rendszere elvárt dolog, a kisebb vállalkozások esetén inkább egy-egy elemet használnak, például utalványt, vagy a SZÉP-kártya egyik számláját. A kisebb cégek folyamatosan ismerkednek a lehetőségekkel, jó példa erre a lakáshitel-törlesztés támogatásának tavalyi megjelenése.

Az étkezés a legnépszerűbb

Sokaknak szimpatikus, hogy a lakáshitelek fizetésébe besegít a munkavállaló – hívta fel a figyelmet Fata László. Nagy Bálint azt mondta, hogy az adósok nyolcada vette igénybe a lakáshitel-cafeteriát, továbbra is az étkezési hozzájárulás a legnépszerűbb. A hazai kkv-k kétharmada mégsem tervezi, hogy bármilyen cafeteriaelemet juttasson a munkavállalóinak – utalt rá a szakember.

Határőrizet

A hallgatók kérdésére válaszolva a szakemberek hangsúlyozták: a SZÉP-kártya esetében 450 ezer forint a felső határ, de 200 ezer forint felett már magasabb közteher vonatkozik az adott a részre. Adómentes elemek esetében nincs felső határ, ilyen lehet a bölcsődei térítés vagy a korábban említett lakáshitel-támogatás.



Kölcsönös

A bérből való visszavonás csak úgy működhet, ha közös megegyezés született erről a munkaadó ás a munkavállaló között írásban. (Ez az az eset, amikor például az Erzsébet—utalvány értékét a munkabérből levonja a munkaadó.) A munkaszerződésben rögzített bértől csak közös megegyezéssel és írásban lehet eltérni, a munkaadó más ürüggyel nem vonhat le, még cafeteriát sem.

Egyenlő bánásmód

Fegyelmi vétség jogcímen a saját külön cafeteriaszabályzatba beletehet olyan olyan jogosultsági feltételeket, amelyek nem sértik az egyenlő bánásmód elvét: nem különböztet meg nem, bőrszín szerint, életkor szerint – idézte fel Fata László. Nagyon fontos azt is az agyunkba vésni, hogy a SZÉP-kártyán lévő pénzt a feltöltést követő második év május 31-éig használhatjuk fel – zárta a beszélgetést Fata László.
A cikk forrása: hirado.hu