PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 25., szerda

Háromnapos gondolkodási idő járhat a jelzáloghitelt felvevőknek

Háromnapos gondolkodási idő járhat a jelzáloghitelt felvevőknek


A jelzáloghitelt felvevőknek vagy ingatlant lízingelőknek háromnapos gondolkodási idő járhat a szerződés aláírása előtt az Országgyűlés gazdasági bizottságának módosító javaslata szerint.


A pénzügyi közvetítőrendszer egyes elemeit módosító törvényjavaslathoz kedden benyújtott javaslat szerint az érintett ügyfeleknek meg kell kapniuk a szerződéstervezetet 3 nappal az aláírás előtt, addig nem fogadhatják el a szerződésben szereplő ajánlatot.

A bizottság azzal indokolta a haladékot, hogy így "kellően átgondolhatja" a hitel felvevője, illetve a lízingbe vevő a szerződés tartalmát.


A bizottság többsége nem támogatta azt a szocialista képviselők által benyújtott országgyűlési határozati javaslatot, hogy a kormány kárpótolja a Honvéd Egészségpénztár tagjait, a Buda-Cash brókerház tulajdonosai által birtokolt BRB Bankban beragadt 1,8 milliárd forintért. Bánki Erik (Fidesz) bizottsági elnök azonban megígérte, hogy egyeztet a kormány tagjaival a megoldásról.

A vagyontörvényt-, az energetikai törvényeket-, a közúti közlekedéssel kapcsolatos törvényeket-, a nemzeti akkreditálásról szóló törvényt módosító, a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőit érintő törvényeket, továbbá a szerencsejáték és a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási törvényt módosító törvényjavaslatok részletes vitája formális volt.

Azokhoz csak ellenzéki képviselők fűztek módosító javaslatokat, amelyet a tárcák képviselői nem támogattak, a bizottság pedig - kormánypárti többséggel - leszavazott.

A bizottság négy törvényjavaslathoz terjesztett be módosításokat, ezeket viszont - szintén kormánypárti többséggel - megszavazták, így mind a hét törvényjavaslat részletes vitája lezárult.

A bizottsági módosítások közül kiemelhető még az energetikai törvényeket módosító törvényjavaslatokhoz beadott bizottsági indítvány, amely a nagy cégek épületeinek az energetikai auditját módosította. A nagyvállalatok - amennyiben bérlik például a központjukat - annak az energetikai auditját a tulajdonossal közösen kötelesek elvégeztetni, amiért egyetemlegesen felelnek. Vagyis az audit elmaradásáért kiróható egymillió forintig terjedő bírság akár a tulajdonoson, akár a bérlőn behajtható. Ráadásul a bírság többször is ismételhető. A bírság összegénél figyelembe kell venni a nagyvállalat nettó árbevételét, vagy pedig a mérlegfőösszegét.

A pénzügyi közvetítőrendszer egyes elemeit módosító törvényjavaslathoz pedig olyan módosítást fűzött a bizottság, amely az önkéntes pénztárak befektetéseit módosítja. Ezek a pénztárak nem szerezhetnek egy évnél hosszabb időre, 10 százaléknál több tulajdoni hányadot egy vállalkozásban sem. Egy éven belüli befektetésnél viszont megszűnik a 10 százalékos korlát, viszont a pénztárnak a tulajdonszerzésről 15 napon belül tájékoztatnia kell a felügyeletet.
A bizottság - szintén kormánypárti többséggel - elutasította Szabó Tímea (független) képviselő országgyűlési határozati javaslatát, amelyben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatát kezdeményezte három ügyben. Ezek: a Milánói Világkiállítás költségei, a déli műszaki határzár telepítéséhez kapcsolódó pénzügyi elszámolás, továbbá az MTVA 47 milliárd forintos tartozásának az állam általi átvállalása.

Az előterjesztő azzal indokolta a határozati javaslatot, hogy az ÁSZ nem vizsgálódik politikai pártok felkérésére, az Országgyűlésére viszont köteles ezt megtenni. Ehhez kapcsolódva Volner János (Jobbik) azt javasolta, hogy a gazdasági bizottság is kapjon jogkört arra, hogy az ÁSZ-tól vizsgálatot kérhessen.
A cikk forrása: hirado.hu