PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 21., szombat

Így változik 2016. január 01-től a GYED

Így változik 2016. január 01-től a GYED

2015. évben a GYED szabályokat a jogalkotók a gyermekes szülők javára pozitívan módosították. A változások egy része 2015.07.01-től érvénybe lépett, de vannak olyan szabályozások, amelyek majd 2016. január 01-től módosulnak – írja a blog.abt.hu.


2015 december 31-ét követően a GYED egységesen a gyermek 2 éves koráig jár, ha az igénylő rendelkezik a szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosításban töltött idővel. Vagyis egy év társadalombiztosítási jogviszony megléte a gyermek két éves koráig jogosít majd ellátásra.

Fontos és kedvező szabály, hogy ennek az időnek nem kell folyamatosnak lenni. Korábbi szabályok szerint csak addig lehetett a GYED-et folyósítani, amennyi ideig a szülés előtti két évben az anyuka biztosított volt. Az ellátás a gyermek 2 éves koráig csak annak az anyának járt, aki rendelkezett ezen időszak alatt 562 nap biztosításban töltött idővel.
Fontos, hogy a még 2015-ben igényelt ellátásokra a régi szabály vonatkozik, vagyis előfordulhat olyan eset, amikor csak 1 évig jár a GYED!
Másik fontos változás, hogy 2016. január 1-től megszűnik a 60 napos folyósítási korlát, miszerint, ha a GYED első igénybevétele a gyermek 1 éves kora után történik, akkor az ellátás folyósítása 60 napig szünetel. A változás nagyon kedvező azon családok esetében, ahol az anya a gyermek 1 éves kora után vissza szeretne térni a munkaerőpiacra, és az apa szeretné igénybe venni a gyermekgondozási díjat, jövőre már ők sem esnek el 2 havi ellátástól.
Ez a változás is csak a 2015. december 31-ét követő GYED igénylésekre vonatkozik.
Ugyancsak a GYED-hez kapcsolódóan korábbi sajtó hírekben lehetett olvasni, hogy jövő évtől a GYED extra a gyermek 6 hónapos korától igénybe vehető. Ez a hír azonban egyelőre nem szerepel törvényjavaslatként, illetve ilyen módosítási javaslat egyelőre nem található sehol.
Jelen álláspont szerint tehát a GYED a gyermek fél éves korától kettő éves koráig jár, 1 éves koráig nem lehet mellette munkát vállalni. Ez nem jelenti azt, hogy jövedelme sem lehet az igénylőnek: előfordulhat például olyan eset, amikor a GYED folyósítása alatt fizeti ki a munkáltató az előző évi teljesítmény alapján járó prémiumot, ekkor a GYED még megmarad, maximum az OEP érdeklődhet a feltüntetett összeg miatt.
Szerző : Petró Katalin
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!