PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 12., csütörtök

Nehezen fog állást találni, ha csak a szövegszerkesztőt tudja használni

Nehezen fog állást találni, ha csak a szövegszerkesztőt tudja használni

A meghirdetett állások nyolcvan százalékának betöltéséhez ma már szükség van digitális jártasságra, s a szakértők szerint néhány éven belül már nem lesz olyan munka, amelyhez ne lenne elengedhetetlen.


Az orvosok, a titkárnők, a könyvelők, a szállodai recepciósok és még sok-sok más szakma területén már ma is nélkülözhetetlen az informatika, az úgynevezett Z generáció, a mostani tinédzserek pedig már úgyszólván digitális tudással jönnek a világra – az okostelefon-használatnál azonban a digitális tudás jóval többet foglal magában.
számítógépes állás
Akár egymilliót is kereshet, aki nagyon tud
A jól képzett informatikusok egy fejvadász cég tapasztalatai szerint akár egymillió forint felett is kereshetnek, de a kevésbé speciális tudásúakat is megfizetik. Informatikusból jelenleg is hiány van Magyarországon.
Sharaf Hassan, a Budapesti Műszaki Egyetem automatizálási és alkalmazott informatikai tanszékének egyetemi docense kiemelte: nagyon sok multinacionális vállalat telepített Magyarországra fejlesztési központokat, ahol szintén nagy szükség van a jól képzett informatikusokra.
A digitális tudás ma már olyan, mint az anyanyelv. A gyerekek jóformán az anyatejjel szívják magukba, ám szépen, pallérozottan és okosan használni csak megfelelő képzés után lehet.
Nem elég a szövegszerkesztő ismerete

szövegszerkesztő
Horváth Ádám, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének oktatási igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában hangsúlyozta: már ma is nehéz olyan állást találni, ahol nincsen szükség informatikai jártasságra. Különbséget kell azonban tenni az informatikai szakmák és a digitális írástudás között. Ez utóbbi olyan alapkészség, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy a saját szakmájában, életében boldogulni tudjon. A Word használatán és a mobiltelefonon található alkalmazásokon túl már jóval többre van szükség. Legalább alapszinten ismerni kell a hálózatok működését, az hozzájuk csatlakozás mikéntjét, az adatvédelemhez elengedhetetlen biztonsági beállításokat, a különféle dokumentumtípusokat is.
Egyedül nehezen megy
Horváth Ádám véleménye szerint a digitális írástudás megfelelő szintje önállóan csak nehezen sajátítható el, valamilyen típusú képzésben mindenkinek részt kellene vennie. Horváth Ádám kiemelte a programozás oktatásának jelentőségét is. Az ugyanis nemcsak az informatikusoknak fontos, hanem az algoritmizálás, a problémamegoldás, az információk feldolgozásának készsége is elsajátítható vele. A jelenlegi iskolai informatikaórákon azonban a négy év során mindössze nyolc óra jut a programozásra, miközben több európai országban külön tantárgyként oktatják, és már az első osztályban elkezdik a tanítását.
Könnyen hátrányba kerülhetünk
A bennünket körülvevő informatikai lehetőségek – felhők, alkalmazások, tárhelyek – kihasználásával nagy segítséget kaphatunk a saját problémáink megoldására. Ha ellenben a tudás hiányában nem vagyunk képesek kezelni, alkalmazni őket, akkor lemaradunk másokhoz képest, figyelmeztetett a szakember.
A cikk forrása: hirado.hu