PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 14., szombat

Nyugdíjkorhatár? Lenyomják a nyugdíjasok a fiatalokat?

Nyugdíjkorhatár? Lenyomják a nyugdíjasok a fiatalokat?


Hiába a magas nyugdíjkorhatár, így is túlerőben vannak a nyugdíjasok, mint a fiatalok.

  Ahogy régen az 1990-es években, úgy ma is egyre gyarapodik a nyugdíjasok száma, és lassan már jelentős mértékben szárnyalja túl a fiatalok számát. Hiába, hogy emelkedik a nyugdíjkorhatár, számuk még így is többszörös (1)



  Egy KSH összeállítást (2) olvasva azonban új gondolatok is felmerültek bennem. Ha valaki nyugdíjas, nem biztos, hogy szegény is, hiszen számos kedvezmény állhat rendelkezésükre, így több pénzt megtakaríthatnak, mint például egy fiatal. Vegyük például a tömegközlekedést: amíg ők ingyen utaznak, addig mi jegyeket, bérleteket veszünk olykor súlyos pénzekért, ezekkel fedezve az ő utaztatásukat. 

  Nyugdíjat illetően azok vannak nagyobb bajban, akik még a nyugdíjkorhatár előtt állnak, vagyis 55 év felettiek, hiszen alig egy harmaduk dolgozik. A KSH adatai (3) szerint leginkább a 65 év felettiek száma emelkedik rohamosan, és 2020-ra nem csak a 14 éves fiatalabb számát, hanem még a 19 évesnél fiatalabbak számát is meghaladhatják. Ez egy elég jelentős növekedés lenne, ráadásul eme kevés fiatalnak kell majd gyakorlatilag eltartania a sok nyugdíjast, hiszen a mi adónkból fizetik részükre az állami nyugdíjat. 

  Sok nyugdíjas azonban még nyugdíjazását is követően is dolgozik, ezt nem egyszer tapasztaltam. Nem élik gondtalan nyugdíjas éveiket, inkább dolgoznak, még ha csak részmunkaidőben, vagy éppen önkéntesként.

  Mi ennek az oka?

  Valaki unatkozik otthon, valaki szeretne besegíteni a családjának, unokáinak. A fiatalok meg csak reménykednek, hogy egy nap a helyükbe léphetnek.