PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 5., csütörtök

Sorra küldik a sorozóleveleket – Ön is sorra kerülhet? Itt megtudhatja!

Sorra küldik a sorozóleveleket – Ön is sorra kerülhet? Itt megtudhatja!

Önt is besorozzák? Sorra küldik az értesítő leveleket
Nemcsak Sopronban, hanem megyeszerte többen kaptak levelet arról, hogy besorozták őket.
De, mire is? Utánajártunk.


Az egyik barátom a soproni önkormányzattól kapott egy levelet, amiben az áll, hogy besorozzák. Tizenöt napja van fellebbezni, de csak akkor élvez mentességet ez alól ha képviselő, orvos, mentő, közjegyző. A levél szerint “akármikor” lehet vészhelyzet, mint például “kiönt a patak”, vagy “a lakosság veszély esetén kitelepítésének segítése”.
Beszéltünk barátokkal, családtagokkal, állítólag többen is kaptak ilyen levelet. Azt nem tudom, hogy csak Sopron és környékén vagy az egész országban – írta szerkesztőségünknek küldött levelében soproni olvasónk.
A kisalfold.hu utánajárt a felvetésnek, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság adott tájékoztatást.
Mint megtudtuk, nem kizárólag soproni jelenségről van szó, megyénk összes településén küldtek ki ilyen leveleket. A 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló jogszabály írja elő a polgári védelmi (PV) szolgálat elrendelését.
A fenti törvény előírásait figyelembe véve biztonsági kockázat alapján sorolták be az egyes településeket.
Figyelembe vették például, hogy működik-e veszélyes ipari üzem, mekkora az árvíz veszélye, vagy éppen halad-e forgalmas főút. Sopronnál maradva, a kötelezően kijelölt, tehát „köteles” polgári védelmi szervezet létszáma 500 fő. A szervezetbe beosztott emberekhez érkeznek meg most a határozatok.
Ennek módszeréről is választ kaptunk. A népesség nyilvántartóból lekérik az adott településen bejelentett 18-65 év közötti magyar állampolgárok névsorát. A katasztrófavédelem illetékes szerve kijelöli a szükséges létszámú személyeket, majd a polgármester határozattal beosztja őket.
Tizenöt napon belül lehet benyújtani a fellebbezést. Mentesség kérhető, és meg is kell adni, ha ezek fennállnak
Abban az esetben, ha minden rendben van, akkor a PV szervezet tagja lesz. Amint valaki eléri a 65 éves életkort, vagy például megromlik az egészsége, akkor kikerül a rendszerből. Ez a fajta kötelezési rendszer akkor szűnhet meg, ha a szükséges létszámú önkéntesek jelentkeznének a feladatra.

S melyek ezek?
Évente részt kell venni alapképzésen, szakkiképzésen vagy gyakorlaton.
Szükség lehet rájuk árvíznél homokzsák kihelyezésnél; gyakorlatilag minden olyan helyzetnél, amely az adott települést veszélyezteti. Ez alól kibújni nem lehet, mivel, a katasztrófavédelem nemzeti ügy, ez egyben törvényi kötelezettség is.
De ez a határozat egyfajta jogi védelmet is ad, mivel akit igénybe vesznek polgári védelmi szolgálatra, az hivatalosan van távol, kapja a fizetését, amit később a munkáltatója az elrendelőtől visszaigényelhet.
A polgári védelmi gyakorlatok jó lehetőséget kínálnak például egy települési vízelvezető árok rendbetételére, melyre több település esetében is volt példa az elmúlt években, vagy egy romosodott épület elbontására, a lényeg, hogy értelmes feladat csináljanak, aminek a saját településük látja a hasznát.
Ezeket a gyakorlatokat általában délután, és hétvégén tartják.

53. § (1) A polgári védelmi kötelezettség személyes kötelezettség az emberi élet és a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme érdekében.
(2) A polgári védelmi kötelezettséggel kapcsolatos ügyekben első fokon a polgármester jár el.
54. § (1) Mentes a polgári védelmi kötelezettség alól:
a) a 18 éven aluli és a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárt elért személy,
b) a terhes nő, terhességének megállapításától kezdve,
c) a gyermekét saját háztartásában nevelő anya, a gyermek 6 éves koráig,
d) a gyermekét saját háztartásában egyedül nevelő szülő, a gyermek 14 éves koráig,
e) a szülő, ha 3 vagy ennél több 14 éven aluli gyermekét gondozza,
f) aki a vele közös háztartásban élő, állandó ápolásra vagy gondozásra szoruló egyenes ági rokonát vagy házastársát egyedül látja el,
g) aki munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette vagy aki egészségi állapota folytán a kötelezettség teljesítésére
Szerző P. Horváth László
Forrás : kisalfold.hu
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!