PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. november 17., kedd

Úton az elszámolás: túl nagy összegre ne számítson

Úton az elszámolás: túl nagy összegre ne számítson


A bankoknak november 30-ig kell kiküldeniük azon korábbi devizahiteles ügyfeleik részére az elszámolási értesítőket, akik éltek a kedvezményes végtörlesztéssel. Túl sok visszajáró pénzzel nem érdemes kalkulálni.


A hitelintézeti törvény 2011 őszétől hatályos módosítása tette lehetővé a deviza, illetve devizaalapú jelzáloghitel- vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződéseknél a kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztést. A lehetőséggel csaknem 170 ezer szerződés esetében éltek az ügyfelek.
Idén márciusban aztán egy hónap állt rendelkezésükre, hogy benyújtsák az elszámoláshoz szükséges kérelmüket a bankokhoz. Az egyéb módon lezárt kölcsönszerződésekkel ellentétben ugyanis nekik maguknak kellett kérniük ezt. A Magyar Nemzeti Bank már akkor figyelmeztetett, hogy a végtörlesztők ne számítsanak hatalmas visszajáró összegre. Nem véletlenül.
– Azok ugyanis, akik 2011 végén a kedvezményes végtörlesztés lehetőségén keresztül fizették vissza a hitelüket, vagy azt egy forinthitellel váltották ki, akkora árfolyamkedvezményt kaptak, amely a legtöbb adós esetén több, mint amire a mostani elszámolás keretében, a tisztességtelenül elvont költségek és árfolyamrés miatt számíthatnak. Az adósok csak egy kis része kivétel ez alól, főként azok, akik régebben és nagyobb összegű devizahitelt vettek fel, illetve akiknek a bank a végtörlesztés előtt gyakran emelte a kamatot, ami nem összekeverendő az árfolyam miatti törlesztőrészlet-emelkedéssel – magyarázta a hirado.hu-nak Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.
Valaki már meg is kapta 

Az általunk megkérdezett pénzintézetek adatai is ezt támasztják alá. E szerint a végtörlesztésben érintett ügyfelek mindössze 3-6 százaléka várhatja, hogy pluszpénzhez jut, a többieknek meg kell elégednie a már korábban igénybe vett kedvezménnyel. Az elszámolási értesítők november végi kiküldési határideje ellenére van olyan bank, amely már október közepén kiutalta az összeget a számlával rendelkező ügyfeleinek.
Általánosabb, hogy aki visszatérítésben részesül, az értesítőlevél kézhezvétele után kérheti az összeg átutalását, vagy veheti fel azt a bankfiókban. Előbbi automatikusan is megtörténhet, attól függően, hogy van-e a banknál számlája. Szerettük volna tudni, hogy nagyságrendileg mennyi pénzre számíthatnak az ilyen ügyfelek, de a pénzintézetek banki titokra hivatkozva nem közöltek erre vonatkozó adatokat.


Visszafizetni nem kell

Egy törvény értelmében ugyanakkor, amennyiben a végtörlesztéskor igénybe vett kedvezmény összege magasabb a törvény szerint tisztességtelenül felszámított összegnél, nem keletkezik fogyasztói követelés. Vagyis visszafizetési kötelezettség semmilyen esetben sem terheli az ügyfeleket.

Nincs értelme számolgatni

Gergely Péter szerint nem érdemes magunknak kiszámolni, jogos volt-e az elszámolás, hisz otthon ez szinte lehetetlen, még a meglévő dokumentumokkal is. A jegybank egyébként is szorosan ellenőrzi a bankokat, és mindent megtesz azért, hogy pontos legyen az elszámolás. Akik nem elégedettek a jelenlegi törlesztőrészletükkel, vagy a mostani rekord alacsony kamatokon szeretnék azt 5-10 évre, vagy akár a teljes hátralévő futamidőre befixálni, azok átválthatják a kölcsönt, vagy akár átvihetik egy másik bankhoz is. Mielőtt azonban bárki is nyakába venné a várost, érdemes előtte internetes hitelkalkulátorral összehasonlítani a bankok versengő ajánlatait – húzta alá a hitelszakértő.
A cikk forrása: hirado.hu