PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. december 2., szerda

3 helyzet, amikor alanyi jogon jár a béremelés Neked is!

3 helyzet, amikor alanyi jogon jár a béremelés Neked is!

Egy kis béremelés bármikor jól jön, de vannak olyan helyzetek, amikor jogosan kérheted a béremelést a főnöködtől!


Ha lezársz egy nagyobb projektet, sikerre vizel egy nehezebb munkát nagyon jólesik, amikor a főnököd egy kis béremeléssel hálja meg fáradozásaidat ám sajnos manapság ez nem igazán jellemző. Vannak esetek azonban amikor nem kedv kérdése a béremelés, hanem alanyi jogon megilleti a munkavállalót!
Létezik néhány olyan helyzet, amikor nem csupán jókedv kérdése, hanem igenis alanyi jogon jár Neked a fizetésemelés!
A következő helyzetekben a főnököd köteles megadni a fizetésemelést Neked, mindenféle alkudozás nélkül:
1. A munkaszerződésben rögzített időpontokban kötelező

Ha kisebb cégnél dolgozol, akkor jó eséllyel Neked kell majd kérni a béremelésedet, ezzel akkor érdemes például előrukkolni ha lejárt a próbaidőd, vagy egy nagyobb munkát sikeresen végeztél el, ha láthatóan meg van a cég elégedve a munkáddal, esetlegesen újabb feladatokat kaptál a korábbi munkakörödön túl. Ha nagy cégnél, esetleg multinál dolgozol ott a legtöbb esetben a munkaszerződésben rögzítik a béremelések időpontjait, amelyeket kötelesek be is tartani.Nem kell kérned sem, kötelességük emelni.
2. Ha minimálbért keresel és az változik, a cég is köteles korrigálni az összeget!
Sajnos a minimálbérhez nem túl gyakran nyúlnak hozzá, azonban ha központilag megemelik, akkor a Te munkaadódnak is kötelessége az emeléssel korrigálni a béredet!A minimálbér mellett bejelentett alkalmazottak bérét kötelező a munkaadónak a központi módosításhoz igazítania, erre a törvény kötelezi. Ehhez a minimálbér emeléshez az állam semmilyen bérkorrekciót nem ad, ezt a vállalkozásnak kell saját kasszából kigazdálkodnia, így gyakran előfordul, hogy inkább néhány dolgozót elküldenek.
3. Ha szülés után térsz vissza régi munkahelyedre

Munka Törvénykönyve felmondási védelmet biztosít a szülési szabadság idejére é a szülést követő időszakra, így ekkor nem bocsájthat el a főnököd. Amikor a szülés után visszatérsz a régi munkahelyedre abban az esetben a főnöködnek újra meg kell vizsgálnia béredet és és a Munka Törvénykönyve szerint a többi munkavállalónak biztosított időközbeni emelést számodra is biztosítani.Ugyanez igaz a gyesről s a gyedről visszatérő anyukáknál is.
A szabadság is jár
Amennyiben nem vetted ki az összes szabadnapodat abban az évben, amelyben szülni mentél, a szülésről visszatérve jogod van azokat az elmaradt napokat igénybe venni – az évi rendes szabadságodon felül -, melyek a szülési szabadság tartamára, továbbá a gyes, illetve a gyed első éve alatt jártak volna.

3 helyzet, amikor meg kellene emelniük a fizetésed: nyugodtan szólj érte!
1. Ha diplomát szerzel vagy magasabb fokú végzettséget az eddiginél!
2. Ha folyamatosan jól teljesítesz!
3. Ha évek óta nem emelkedett a fizetésed!
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info