PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. december 3., csütörtök

Hamarosan postázzák az autóhiteleseknek a tájékoztató levelet

Hamarosan postázzák az autóhiteleseknek a tájékoztató levelet


A devizaalapú lakossági autófinanszírozási szerződéseket december 1-jén forintosítják a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai, az erről szóló tájékoztató levelet december 15-én postázzák az érintett ügyfeleknek.


A forintosítással eltűnik a szerződésekből az árfolyamkockázat - közölte a Magyar Lízingszövetség az MTI-vel, kedden. Az adósoknak lehetőségük van arra is, hogy ne kérjék a forintosítást, ezt a tájékoztató levél kézhezvételétől számított 30 napon belül jelezniük kell a finanszírozó cégnek.
A Magyar Lízingszövetség közleményében kiemeli: a forintosítással a törlesztőrészlet az adósok többségénél 10-15 százalékkal csökkenhet. A forintosítás után várhatóan kevesebb lesz a problémás hitel, és tartós, kiszámítható emelkedés várható a jármű-finanszírozásban - teszi hozzá.

Emlékeztet rá: a svájcifrank-alapú szerződések esetében 256,47 forintos árfolyamon, az euróalapú szerződéseknél pedig 308,97 forintos árfolyamon valósul meg a forintosítás. Az érintett ügyfeleknek a pénzügyi intézmények - köztük a lízingcégek - december 15-én postázzák ki a forintosítás minden részletére kiterjedő tájékoztatót, a levélben többek között szerepelni fog a teljes forintosított tartozás, a havi törlesztőrészlet mértéke és az eredeti szerződés pontjait érintő összes változás.

A tájékoztató alapján valamennyi adós felelősségteljesen eldöntheti, hogy élni kíván-e a forintosítással - mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára az MTI megkeresésére. A főtitkár kiemelte: akik a piacinál kedvezőbb árfolyamon érvényesített forintosítással élni kívánnak, azoknak nem kell semmit tenniük, a pénzügyi intézmények, köztük a lízingcégek automatikusan forintosítják a finanszírozási szerződéseiket. Lévai Gábor rámutatott: a vállalati devizaalapú autófinanszírozási szerződéseket a lépés nem érinti.

Hozzátette: kulcsfontosságú az ügyfelek szempontjából, hogy a forintosítással az autófinanszírozási szerződésekből eltűnik az árfolyamkockázat. A kamatkockázat azonban továbbra is fennáll, ami azt jelenti, hogy a kamatok jövőbeni változása a törlesztőrészletekre is hatással lehet.

Az adósoknak lehetőségük van arra is, hogy ne kérjék a forintosítást, ezt a tájékoztató levél kézhezvételétől számított 30 napon belül jelezniük kell a finanszírozó cégnek - ismertette Lévai Gábor. Hozzáfűzte: ha egy ügyfél nem él a forintosítás lehetőségével, akkor a finanszírozási szerződését a tartozás egy összegű kifizetése mellett díj- és költségmentesen felmondhatja.

A szakember közölte azt is, hogy a forintosítással párhuzamosan az úgynevezett "bullet hiteleket" annuitásossá alakítják át. "A bullet hitelek azok a konstrukciók, amelyek esetében az ügyfelek fix havi törlesztést fizettek, ám az árfolyamváltozásból adódó többlet miatt a futamidő automatikusan meghosszabbodott, és a futamidő végi törlesztőrészletek magasabbak lettek" - magyarázta Lévai Gábor. Hozzáfűzte: az annuitásossá alakított hiteleket a futamidő végéig egyenletes törlesztőrészlettel kell visszafizetni.

Lévai Gábor rámutatott: bár a szerződések többségénél a törlesztőrészletek csökkenni fognak, a késedelmes és fix havi törlesztésű hiteleknél elképzelhető, hogy emelkedik a törlesztőrészlet. "Abban az esetben, ha az újrakalkulált törlesztőrészlet 15 százaléknál magasabb havi törlesztésemelkedést okozna, meghosszabbítható a futamidő.

Ha pedig a hosszabbítás eredményeként 12 évnél hosszabb lesz a lejárat, akkor 15 százaléknál magasabb is lehet a havi törlesztőrészlet, de a 25 százalékos emelkedést nem haladhatja meg ebben az esetben sem" - közölte Lévai Gábor. A főtitkár azt is elmondta, hogy a forintosítás a már követeléskezelőhöz került szerződésekre is vonatkozik.



A lakossági autófinanszírozási szerződések forintosítása a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál összesen 180-200 ezer szerződést érint, és a forintosításból eredő extra kiadás 30-40 milliárd forint lehet. A lízingszövetség tagvállalatai felkészültek a forintosításra, a következő hónapokban a lépés operatív lebonyolítására, a törvényi határidők pontos betartására és az ügyfelek teljes körű tájékoztatására koncentrálnak.

A Magyar Lízingszövetség szerint a tagvállalatok a forintosítástól rövid távon nem várnak komolyabb változást, ám középtávon ez a lépés mindenképpen hozzájárulhat a lakossági autófinanszírozás fejlődéséhez, emellett a lízingcégek portfóliója is kedvező irányba változhat, mivel kevesebb lehet a problémás hitel. A Magyar Lízingszövetség arra számít, hogy a lakossági autófinanszírozási piacon a következő években egyenletes, tartós növekedés alakulhat ki.
A cikk forrása: hirado.hu