PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. december 13., vasárnap

Minden dolgozónak lényeges változás jön 2016. január 1-től

Minden dolgozónak lényeges változás jön 2016. január 1-től


Új munkatárs bejelentése esetén 2016.01.01-től módosul a t1041-es nyomtatvány tartalma kiegészül kötelező adatokkal.

1.) Minden munkaerő felvételt érintő, adóhivatal felé történő bejelentés

2016.01.01-től módosul a t1041-es nyomtatvány tartalma kiegészül kötelező adatokkal. A végzettségre, szakképzettségre vonatkozó adatokkal bővül. Már belépéskor kérni kell a dolgozótól a végzettségét, szakképzettségét igazoló okiratot, mert az ezekben szereplő adatokról kötelező lesz adatot szolgáltatni. (Az adatszolgáltatás az alábbi adatokra vonatkozóan még nem biztos: okiratot kibocsátó intézmény nevéről, illetve okirat sorszámáról is)
A nemzetközi fuvarozók esetében a 40 eurós összeget 2016. január elsejétől 60 euróra emelik fel. Ez már nem csak terv, megjelent a szabályozó rendelet. A magasabb összeg juttatásának a feltételei nem változnak: gépkocsivezetők és kocsikísérők kaphatják, akkor, ha más költségelszámolásban nem részesülnek.
2.) Nemzetközi fuvarozókra vonatkozó változás

Az adómentesen adható napidíjnak két fajtája van.
a.) A magasabb összeg ma 40 Euro,
b.) az alacsonyabb 15 Euró.

Hogy a kettő közül melyik adható
, az attól függ, hogy a sofőr kap-e még bármilyen más címen költségtérítést a munkaadójától. Ha azt vállalja, hogy a munkaadó fizeti a kint tartózkodás idejére (pl. a 45 órás pihenőre) a szállást, vagy számla ellenében térít valamit a napi ellátás költségeiből, akkor ezen túl már csak napi 15 eurót lehet majd adómentesen elszámolni.
Amennyiben a sofőr a napidíj összegén felül nem kap semmilyen más költségtérítést (kivéve az autóra, üzemanyagra, útdíjakra), akkor 40 euró lehet az elszámolható napidíja. Ebben az esetben érdemes figyelembe venni a járatpénzt is és napidíj előlegként biztosítani!
Ezt a 40 eurós összeget 2016. január elsejétől 60 euróra emelik fel. Ez már nem csak terv, megjelent a szabályozó rendelet. A magasabb összeg juttatásának a feltételei nem változnak: gépkocsivezetők és kocsikísérők kaphatják, akkor, ha más költségelszámolásban nem részesülnek.
A napi 60 eurós összeg január elsejétől jár. Azok is megkaphatják ezt az összeget, akik január elsején éppen külföldön tartózkodnak (azaz a kiküldetésük folyamatban van). Előző napra még 40, elsejére már 60 eurós napidíjjal lehet számolniuk.
A 60 euró alkalmazása nem kötelező jellegű. Ez a törvény által megszabott maximum, ami adómentesen elszámolható. A munkaadó tehát nem kötelezhető arra, hogy egyik napról a másikra a 40 eurós térítést 60 euróra emelje. Egy 20 munkanapot külföldön dolgozó sofőr számára ez havi 120 ezer forint plusz jövedelmet jelenthet, de nem biztos,hogy ezt minden cég képes lesz januártól rögtön kifizetni.
Fontos, hogy az emelt napidíj kizárólag a nemzetközi fuvarozásban és személyszállításban érintett gépkocsivezetők és kocsikísérők számára adhatják a munkáltatók adómentesen.
Jogszabály: 259/2015. (IX. 10.) kormányrendelet a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló 285/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet módosításáról
Erre vonatkozóan külön megállapodást készítünk a fuvarozók részére, mely a választás lehetőségét biztosítja a dolgozónak. Amennyiben a magasabb napi 60 Euro költségtérítést válassza a munkatárs úgy annak kifizetése a megállapodás összege szerint külföldi tartózkodás esetében kötelező lesz kifizetni.


Forrás : munkavilaga.hu
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info