PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. december 8., kedd

Nagyon friss – több ezren veszíthetik el a szociális támogatásukat január 1-től!

Nagyon friss – több ezren veszíthetik el a szociális támogatásukat január 1-től!

Sok ezren maradhatnak januártól szociális ellátás nélkül, ha nem tudják igazolni, hogy legalább 30 napot valamilyen munkavégzéssel töltöttek az évben. Ha sem alkalmi, sem közmunka nem jutott nekik, elég lenne a közérdekű önkéntes munka bizonyítása, de az önkormányzatok nem segítik bajban lévő lakóikat, sok helyen pedig nincsenek működő civil szervezetek sem.


Sokan kényszeresen keresik a megoldást jelenleg is és év végig ez nem is fog változni, hiszen ha nem tudnak hivatalos igazolást szerezni arról, hogy minimum 30 napot dolgoztak ebben az évben, akkor búcsút kell mondaniuk annak a kis pénznek is, amivel eddig támogatták őket, többé nem kaphatnak foglalkoztatást helyettesítő támogatást.
Az aktív korúak ellátását idén március 1-től járási szinten állapítják meg, de az évek óta változatlan összeg kifizetésének már 2011 óta feltétele, hogy az illető együttműködjön a munkaügyi központtal, év végén pedig mutassa be az igazolást, hogy akár csak pár napot, de próbált dolgozni.


Munkának számít a közmunka, az önkéntes munka az alkalmi munka is, de sok helyen erre sincsen lehetőség, sok hátrányos helyzetű településen mindössze közmunka van és a közmunka programban sem dolgozhat mindenki, az önkormányzatok pedig sok helyen nem adnak további segítséget, például nem vesznek fel önkénteseket.Ha szerveznek is önkéntes munkát a települések, akkor sem tudnak 30 napot igazolni. SOk helyen a közmunka is csak látszatmunka!
“A kérdésre, hogy a segélyen élő embereknek akkor mi lehet a megoldás, a Települési Önkormányzatok Szövetégének (TÖOSZ) elnöke egyszerűen annyit válaszolt: semmi, menjenek dolgozni. Azt ugyanakkor elismerte, hogy “aki nem viselkedik rendesen”, vagyis “bomlaszt”, annak a polgármesterek nem adnak közmunkát.” (nepszava.hu)
“A legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők, azzal gyakorlatilag senki nincs tisztában közülük, hogy a 30 napos munka igazolására legvégső esetben az is elegendő lenne, ha a férj, vagy a feleség kijelentené, hogy párja háztartási munkát végez. A bürokrácia persze ilyenkor is működik, tehát a “munkaadónak” telefonon vagy interneten be kell jelentkezni az adóhatóságnál és havi ezer forintos regisztrációs díjat is fizetnie kell, de még így is megérhetné a családnak, hiszen ha elvész a támogatás, akkor nemcsak a minimális megélhetés van oda, hanem az egészségügyi ellátás is.” (nepszava)

A cikk a Népszava egyik cikke alapján készült!
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info