PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. december 2., szerda

Nyolc óra munka, de mennyi a pihenőidő? – Szigorú a Munka törvénykönyve!

Nyolc óra munka, de mennyi a pihenőidő? – Szigorú a Munka törvénykönyve!

Sok ember számára az átlagos munkahét még mindig a hétfőtől péntekig napi nyolc óra munka, de nem ritka, hogy a munkáltató ennél jóval többet követel.
A rugalmas munkaszervezés, a hatékony működés és a munka jellege is befolyásolhatja a kiadandó pihenőidőt.


A Kossuth Rádió munkajogi sorozatában többek között arról is szó volt, mikor és mennyi pihenőidő, pihenőnap jár, hogyan kell kiadnia ezt a munkaadónak, és a cégek mennyire tartják be a szabályokat.
Teljes foglalkoztatás, napi nyolc óra munkavégzés esetén hat óra munka után húsz perc, ha pedig a napi foglalkoztatás meghaladja a kilenc órát, akkor még 25 perc pihenőidő jár. Eltérő szabályok vonatkoznak a fiatal munkavállalókra, a várandós kismamákra, de a képernyő előtti munkavégzést is meg kell szakítani óránként tíz percre, magyarázta Cselédi Zsolt munkajogász.
Speciális munkavállalói csoportot jelentenek a gépjárművezetők, hiszen az ő esetükben nem mindegy, hogy Magyarország területén, vagy nemzetközi fuvarozásban vesznek részt. A rájuk vonatkozó munkaidő szabályok teljesen eltérnek az általános szabályoktól, ezért nekik mindig külön tájékozódniuk kell, hogy a foglalkoztatásuk jogszerű-e, tette hozzá a munkajogász.
Az óvónők olyan feladatot végeznek, amelyet nem szakíthatnak félbe, nem hagyhatják felügyelet nélkül a rájuk bízott gyerekeket, ezért a munkáltatójuk kötelezettsége, hogy biztosítsa a pihenőidő kivételének lehetőségét. Azokon a munkahelyeken, ahol a technológia nem teszi lehetővé, hogy a dolgozó megszakítsa a munkavégzést, szintén a munkáltatónak kell biztosítania, hogy a dolgozó kivehesse a munkaközi szünetet.
A pihenőnapra külön szabályozás vonatkozik, folytatta Cselédi Zsolt. A napi pihenőidő azt jelenti, hogy az előző napi munkaidő befejezése és a következő napi munkavégzés elkezdése között főszabályként legalább 11 órának kell eltelnie. Bizonyos esetekben ez nyolc órára rövidíthető. A heti pihenőnapról (amely általában a hétvége, de egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén más napra is eshet) a munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy a dolgozót hetente két pihenőnap illeti meg. További szabály, hogy havonta legalább egy vasárnapot ki kell adni a dolgozónak.
Pihenőnapot csak olyan időszakra lehet kiadni, amikor egyébként munkavégzésre köteles lenne a dolgozó, tehát az állami, egyházi ünnepek, munkaszüneti napok nem nevezhetők ki pihenőnapnak.
Sabacz Róbert, a Budapest Főváros Kormányhivatala Foglalkoztatási Főosztály Munkaügyi Ellenőrzési Osztályt vezető főosztályvezető-helyettese arról is beszélt a műsorban, hogy a leggyakoribb jogsértési formák a munkaügyi nyilvántartással kapcsolatos szabálytalanságok, amelyekkel az ellenőrzések során találkoznak. Van, ahol egyáltalán nem vezetik a munkaidő nyilvántartást, vagy hiányosan van kitöltve.

Pihenőidő, pihenőnap szempontjából a bejelentések alapján a legproblematikusabb ágazatoknak számít a vagyonőrzés és a kereskedelem. A munkaügyi tapasztalatok szerint pedig a vendéglátásban, valamint a szállítás, a raktározás, a postai szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknál találnak leginkább jogsértéseket.
Sabacz Róbert felhívta a figyelmet arra is, hogy a szabálytalanságokat a munkavégzés helye szerint illetékes munkaügyi hatóságnál lehet bejelenteni akár közérdekű bejelentés formájában, akár anonim módon, telefonon, e-mailen, postai úton vagy személyesen.
Forrás : hirado.hu
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info