PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. december 3., csütörtök

Nyugdíj vagy további munka? – nagy kérdés! – ITT A VÁLASZ!

Nyugdíj vagy további munka? – nagy kérdés! – ITT A VÁLASZ!


Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt sok emberben felvetődik a kérdés, hogy vegye-e igénybe az öregségi nyugdíjat a korhatára elérésekor, vagy dolgozzon-e tovább? Mikor lesz több a nyugdíja, ha azt a megállapított nyugdíj melletti kereső tevékenység alapján növelik, vagy a korhatár betöltését követően továbbdolgozik és a nyugellátás megállapítását egy későbbi időponttól kéri? Megmutatjuk!

Általánosságban elmondható, hogy a nyugellátás összege az adott személy megszerzett szolgálati idejétől, valamint a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegétől függ. A nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét pedig az úgynevezett béridőszakon belül – 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjáig – elért nyugdíjjárulék alapjául szolgáló keresetek havi átlaga alapján kell meghatározni.(forrás : adozona.hu)
Hogyan alakítja a nyugdíjat a korhatár betöltése után a további munka?
A nyugdíjas kor betöltése után, a ledolgozott évek beszámítanak a nyugdíjba, ettől magasabb lesz?

A törvény nyugdíjtöbbletet
(ún. bonuszt) biztosít minden olyan esetben, amikor a biztosított a nyugdíjkorhatár fölött a nyugdíjának megállapíttatása nélkül tovább dolgozik és szolgálati időt szerez. Ennek a bonusznak a mértéke a korhatár fölötti minden munkában töltött (és járulékfizetéssel megalapozott) hónap után az egyébként járó nyugdíj 0,5 %-a (vagyis évi 6 %-a).
A nyugdíjasként fennállt kereső tevékenység alapján további szolgálati idő nem szerezhető.
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info