PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. december 4., péntek

Rossz hír rokkantaknak, mozgáskorlátozottaknak

Rossz hír rokkantaknak, mozgáskorlátozottaknak

Valóban nyugdíjasnak minősülnek a rokkantsági ellátásban részesülő személyek munkajogi szempontból, és így kedvezőtlenül érintik őket a felmondásra és a végkielégítésre vonatkozó szabályok – álmélkodott az adozona.hu olvasója a korábbi cikkükben leírtak alapján. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértő válaszolt.


Nagyon kellemetlen hír a rokkantsági ellátásban részesülőknek


“Eddig mindenhol olyan tájékoztatást hallottam, hogy a rokkantsági ellátásban részesülő nem nyugdíjas. Most az Önök cikkében pedig azt olvasom, hogy a rokkantsági ellátásban részesülő nyugdíjasnak minősül. Szeretném, ha pontosítanák, hogy valójában most mi az igazság ez ügyben. Miért minősül a rokkantsági ellátásban részesülő munkavállaló nyugdíjasnak? Vagy elírás történt volna? Nem mindegy, hogy az ilyen munkavállalónak, ha megszűnik a munkaviszonya, kaphat-e valamennyi végkielégítést” – fejtegette kérdésében olvasónk.
A nyugdíjas munkavállalók egyik csoportja esetén a jogosultsági feltételek bekövetkezése alapozza meg a nyugdíjasnak minősülést, a másik esetben pedig valamilyen nyugellátás, így például a rokkantsági ellátás tényleges igénybevétele – ecsetelte szakértőnk.
A munka törvénykönyve 294. paragrafus g) pontja szerint nyugdíjas munkavállaló, aki
ga) az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság),
gb) az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban részesül,
gc) a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban) részesül,
gd) egyházi jogi személytől egyházi, felekezeti nyugdíjban részesül,
ge) öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül,
gf) növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül, vagy
gg) rokkantsági ellátásban részesül.
Azaz a törvény szerint az a munkavállaló, aki rokkantsági ellátásban részesül, nyugdíjasnak minősül, így esetében alkalmazni kell az Mt. nyugdíjasokra vonatkozó rendelkezéseit.
Kedvezőtlen szabály a rokkantsági ellátásban részesülők számára is a törvény 66. paragrafusának (9) bekezdése, amely szerint a munkáltató nem köteles indokolni a határozatlan tartamú munkaviszony felmondással történő megszüntetését, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül.
A jogszabály 77. paragrafus (5) bekezdésének a) pontja pedig kimondja, hogy nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül.


Forrás : adozona.hu