PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. december 3., csütörtök

Támogatások, kedvezmények cukorbetegeknek

Támogatások, kedvezmények cukorbetegeknek

A cukorbetegség sokakat érint hazánkban is, főként a civilizált társadalmakat érinti, egyfajta jóléti népbetegség.
A cukorbetege támogatási rendszerének aktuális szabályozása 2012. július 1-e óta van érvényben.


Az intenzív, analóg inzulinos kezelésnek a 100%-os támogatottsága csakis abban az esetben maradhat meg, ha a terápia elérte a célját vagyis megfelelő hatékonysággal bírt, ami azt jelenti, hogy a vércukor értékek (melyet 3 hónapig mértek) átlagértékét mutató HbA1c-érték 8,0 százalék alá csökken.
A 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosításáról szóló 25/2012. (IV. 21.) NEFMI rendelet megállapítja az alábbi feltételt:
Felnőtt beteg esetében a gyógyszer alkalmazása egy év után csak akkor folytatható, amennyiben a megfelelő szénhidrátanyagcsere-háztartás (HbA1c<8,0%) a szakorvosi javaslat kiállítását megelőző fél éven belül legalább két mérés alapján fenntartható volt. (A gyógyszer alkalmazása a HbA1c értéktől függetlenül akkor is folytatható, ha a betegnek legalább egy – az orvosi dokumentációban feltüntetett – súlyos, az elhárításhoz külső segítséget igénylő hypoglikaemiás eseménye volt.) 
18 év alatti beteg esetében a gyógyszer alkalmazása egy év után csak akkor folytatható, amennyiben a szakorvosi javaslat kiállítását megelőző hat hónapban mért HbA1c-értékek átlaga legalább 2,0 százalékponttal kisebb a korábbi humán inzulinnal végzett intenzív-konzervatív kezeléshez képest, vagy a HbA1c 8,0 százaléknál kisebb. kiállítását megelőző fél évben nem áll rendelkezésre két mérés, úgy a két utolsó mérés eredményét kell figyelembe venni. Ehhez kapcsolódóan Dr. Szabó Máté ombudsman, az alapvető jogok biztosa fordult utólagos normakontroll indítvánnyal az Alkotmánybírósághoz. Az összes humán inzulin 100 %-os támogatásban részesül továbbra is
A tablettás kezelés mellett adott napi egyszeri hosszú hatású analógok továbbra is 50 százalékos, a napi kétszeri humán keverék inzulin után bevezetett analógkeverékek továbbra is 90 százalékos térítéssel rendelhetők. Ezen esetekben a diabetológiai szakellátóhely szakorvosa által kiállított javaslat változatlanul egy évig érvényes.

A 2-es típusú cukorbetegek részére a két alapvető fontosságú tablettát, a metformint és a szulfanilureákat a háziorvos változatlanul általános jogcímen, korlátozás nélkül felírhatja. A szénhidrátok felszívódását gátló gyógyszer, az akarbóz ugyanúgy, mint eddig, szakorvosi javaslatra 50 százalékos támogatást élvez. 


Bizonyára sokan nem tudják, hogy adó-visszatérítés jár a cukorbetegeknek, akkor is, ha nem inzulinos kezelés alatt áll. Az adó-visszatérítés összege 36.000 Ft. A 2. számú melléklet a 156199.(IV.23.) SZEM rendelethez nevű igazolást mindenkinek a háziorvosától kell kérni. Magasabb bérbesorolás jár mindazoknak, akik szövődményes cukorbetegek és dolgoznak. Ezt a cégük az államtól visszakapja. Ebben az esetben a háziorvostól a 49/2009. (XII. 29 ) EüM rendelet mellékletében meghatározott tartalmú, 
Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást kell kérni. Ezt senki nem hirdeti, nagyon sokan nem is hallottak róla, azonban mindenképpen érdemes kérni az orvostól, akinek kötelessége az igazolást kiadni.
Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info