PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2014. december 10., szerda

Nyugdíjreform 2015!

Nyugdíjreform 2015!


A nyugdíjreform 2015 folyamán is folytatódni fog, mert egy ilyen méretű ellátó rendszer átalakítása csak több lépcsőben, és több évet felölelve történhet.
A kitolódó átlagéletkornak köszönhetően egyre nagyobb számú nyugdíjas él az országban, amely tény szintén arra mutat, hogy milliókat érint a reform lebonyolítása.

Nem kétséges ugyanakkor, hogy a nyugdíjreformra szükség volt, mind gazdasági, mind társadalmi szempontokat szem előtt tartva is. Mint minden másnak, a nyugdíjrendszernek is követnie kell a világ változásait, és meg kell felelnie a modern kor aktuális kihívásainak, illetve elvárásainak. 

Milyen irányt vesz a nyugdíjreform 2015 –ben? 

Utánanéztünk.
A lépcsőzetes nyugdíjkorhatár emelés következő lépéseként 2015-ben azok a polgárok mehetnek öregségi nyugdíjba, akik 1952-ben születtek, és életkoruk meghaladta a 62 évet és 183 napot. 
Ez első sorban a férfiakra vonatkozik, ugyanis a nőknél a 40 éves szabály figyelembe vételével ettől eltérő életkorú nők is jogosultak lehetnek az öregségi nyugellátásra. 
A nők már 32 év tényleges munkavégzés esetében is jogosultak lehetnek öregségi nyugdíjra, illetve abban az esetben, ha súlyoson fogyatékos gyermeket nevelnek, akkor már 30 év igazolt munkában eltöltött év is elegendő. Azoknál a nőknél, akik saját háztartásukban 5 gyermeket nevelnek, 1 évvel, illetve minden további gyermek esetén plusz 1 évvel, de maximum 7 évvel csökkenthetők, az öregségi nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges igazolt ténylegesen munkában töltött évek száma.
Pozitív előre lépés, hogy már 2015-ben is már bővül azoknak a tevékenységeknek, munkavégzéseknek a száma, amelyek beszámíthatók a szolgálati időbe. Várhatóan 2015-ben sem lehet igénybe venni előre hozott öregségi nyugdíjat, de a törvényben előírt feltételek mellett lesz lehetőség korhatár előtti ellátást igényelni. Előre láthatóan lesz nyugdíjemelés 2015-ben is, bár az alacsony inflációnak köszönhetően az nagyon alacsony lesz. Ugyanis a nyugdíjak emelése az éves infláció mértékéhez lett kötve.

 
A nyugdíjreform lebonyolításának a sebessége feltétlenül függ az ország gazdasági teljesítményétől, ezért 2015-ben még nem várható nagyobb előre lépés a folyamatban, bár számtalan módosítási igény érkezik be az illetékesekhez. Napirenden van többek között a nyugdíjak bruttósításának a kérdése, a nyugdíjszámítás módjának az átalakítása, hogy csak a jelentősebbeket említsük. Még hosszú időre lesz szükség ahhoz, hogy a nyugdíjreform végére pont kerülhessen. 

Folyamatosan figyelnünk kell az aktuális változásokat, hogy tisztában legyünk az adott időszakban ránk vonatkozó szabályokra.
 
Forrás : www.blogolod.com


A cikk forrása: