PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. február 6., péntek

Új kukaszabályok érvényesek

Új kukaszabályok érvényesek

Új szabályok érvényesek a szemétszállításra január elsejétől, a rendelet azt is szabályozza, hogy hogyan kell elhelyezni a használt kartondobozokat a kukáknál.
A hulladékot elszállító közszolgáltatónak legalább két, eltérő méretű gyűjtőedényt kell felajánlania az ingatlant használók részére, akik ebből a képződő hulladék mennyisége szerint választhatnak – egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.
A januártól hatályos jogszabály előírja azt is, hogy a szolgáltatónak – a vegyes hulladék mellett – a háztól kell elszállítania a műanyag-, a fém- és a papírhulladékot is. A műanyag flakonokat laposan – lehetőség szerint kupak nélkül –, az újságpapír hulladékot pedig kötegelve kell a gyűjtőedényben elhelyezni.
A kartonpapírból készült nagyméretű doboz nem helyezhető el a kukában, azt laposra hajtogatva és kötegelve kell a közszolgáltatónak átadni. A zöldhulladékot vagy az erre rendszeresített szabványos gyűjtőedényben, vagy pedig zsákban kell gyűjteni. A jövő év – tehát 2016 – első napjától a zsák csak lebomló anyagból készülhet.

Ha a december 25-e és január 31-e között képződött fenyőfahulladék gyűjtőedényben nem helyezhető el, akkor azt hulladékgyűjtő udvarba vagy pedig a közösségi komposztálás céljára fenntartott gyűjtőhelyre kell vinni. A társasházakban a fenyőfa hulladékot – a közszolgáltató által történő elszállításig – egy helyen kell gyűjteni.
Július 1-jétől a magánszemélyek által lakott ingatlanoknál az egyik felajánlott gyűjtőedény – kuka-edény – legfeljebb 80 literes lehet. Aki egyedül használ egy ingatlant, annak elegendő a legfeljebb 60 literes kuka is, feltéve, hogy a helyi önkormányzat igazolja: az illető egyedül és életvitelszerűen használja az ingatlant.
MTI