PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. április 16., csütörtök

Az autóhiteleseket is megmentheti az állam

Az autóhiteleseket is megmentheti az állam

A pénzügyi rendszer árfolyamkockázatának a kiküszöbölése érdekében forintosítani kellene a devizaalapú autóvásárlási hiteleket és személyi kölcsönöket is – közölte szerdán a Heti Válasz hetilappal Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.
 A Reuters szerint a hetilap csütörtöki számában megjelenő interjúban az MNB igazgatója kifejti, hogy az MNB a devizaalapú autóvásárlási hitelekkel együtt szorgalmazza a devizaalapú személyi kölcsönök forintosítását is, amelyek együttes összege közel 290 ezer kölcsönszerződés esetében 500 milliárd forintra rúg.
Forrás : www.hirado.hu

Egy kis előzmény

A Kúria április 7-én és 14-én hoz fontos döntéseket az autóhiteles kölcsönszerződések ügyében. Bihari Krisztina ügyvédnő szerint ezek a döntések a későbbiekben meghatározhatják a bírósági ítélkezések kimenetelét is.
Kedden a Kúria öttagú tanácsban fog arról dönteni, hogy érvényes-e az a kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza a kamatot, a költséget és a díjat.
Döntenek arról is, hogy felszámíthat-e a lízingcég árfolyam-különbözetet, ha nem értelmezhető az erre vonatkozó üzletszabályzati rendelkezés.

FONTOS KÉRDÉSEK

A Kúria arról is dönt, hogy alakilag hibás-e, azaz érvénytelen-e egy „B” típusú ügynök által aláírt kölcsönszerződés – ezek jellemzően gépjármű-kereskedésben aláírt szerződések. Mint azt Bihari Krisztina elmondta, szintén vizsgálják majd, hogy utólag a lízingcég jóváhagyhatja-e a képviselője eljárását.
Az elszámolásra is komoly hatással lehet.

Mindkét per céges szerződés érvénytelenségére irányul, ezért nagy a jelentősége, mert csak a fogyasztókat védi törvény.
A cégeket, egyéni vállalkozókat csak a Kúria védheti meg, ha akarja, mondta az ügyvédnő. Szerinte a döntésnek az elszámolásra is hatással kell lennie, mert nem mindegy, hogy jegybanki kamattal vagy Libor- (bankközi referencia-kamatláb, a hitelszerződésekben ehhez szokás kötni a változó kamatot) kamattal átszámítva kell a cégeknek a tartozást visszafizetni.

A fogyasztási kölcsönszerződések, ha nem tartalmazzák a kamatot, a költséget és a díjat, a törvény erejénél fogva semmisek, állítja Bihari Krisztina. Ha a Kúria még a céges szerződéseknél is megállapítaná a semmisséget, szerinte a fogyasztóknak csak ki kell várniuk, míg ítélettel állapítják meg a szerződésük teljes érvénytelenségét, mert ezt úgysem fogják a hasonló szerződések tekintetében önként elismerni a lízingcégek.
Sokak által vitatott kérdések az autóhitelek körül

Cikksorozatunk korábbi részeiben több vitatott kérdést feszegettünk, így azt is, hogy az elszámolás miként érinti az autóhiteleseket. (Az ügyvédnő tapasztalatait nem mindenki osztja, erről bővebben itt olvashat.)

Szó volt arról is, hogy a behajtók sok esetben hozzá sem érhetnének a kocsihoz. A bank általában leszerződik egy behajtó céggel – ezek többnyire követeléskezelő vállalkozások –, de az adóshoz mégsem a cég ügyvezetője megy ki, hanem az adott területre kiküldi egy megbízottját, és továbbadja neki az adós adatait, mondta az Origónak Bihari Krisztina.
Szerinte az a személy, aki ilyenkor kimegy, semmilyen kapcsolatban nem áll az adóssal, tehát neki végképp nem lehet arra jogosultsága, hogy megtudja, hogy az adós kicsoda, hogy hitelre vett kocsit, hogy mekkora a tartozása.
Vizsgálandó a törzskönyv szerepe is

Nagyon fontos, hogy még a banknál, vagy már az adósnál van a gépjármű törzskönyve, ugyanis ha az adós nem fizet, akkor a bank akár a forgalomból is kivonhatja a kocsit. A törzskönyvet azonban a polgári törvénykönyv alapján öt év után vissza kell adnia az autó tulajdonosának, mondta Bihari Krisztina. Az ügyvédnő tapasztalatai szerint Magyarországon vannak olyan lízingcégek, amelyek ezt így is gondolják, de olyanok is, amelyek nem. Szerinte önként nem küldik vissza a törzskönyvet, csak ha azt az adósok kérik.

Forrás : www.civilkontroll.com

A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/04/16/az-autohiteleseket-is-megmentheti-az-allam.php