PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. április 23., csütörtök

Újra igényelhető a 300 ezer forintos állami támogatás

Újra igényelhető a 300 ezer forintos állami támogatás

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 2015 márciusától induló képzésekre vonatkozóan.
a Diplomamentő program nyelvvizsgára felkészítő képzésein történő részvételre
Program kód: 14111
Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.
DIPLOMAMENTŐ PROGRAMJÁNAK PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA természetes személyek számára .
1. Háttér
A nemzetgazdaság fejlődéséhez nélkülözhetetlen a megfelelően képzett, idegen nyelvet beszélő, felsőfokú végzettséggel rendelkező humán erőforrás rendelkezésre állása. A felsőoktatásban tanulmányokat folytatott hallgatók 20-22 százaléka a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg az abszolutórium és a záróvizsga után diplomáját, jelentős részük pedig később sem szerzi meg az oklevelet.
A felsőfokú végzettséggel és nyelvtudással rendelkezők elhelyezkedési, munkahely megtartási, munkahely változtatási esélyei jelentősen meghaladják az ezzel nem rendelkezőkét. Diploma hiányában a felsőoktatásban töltött idő az egyén számára nem kamatoztatható a munkaerő-piacon, illetve a társadalom számára ennek költsége nem térül meg.
2. A pályázat célja és célcsoportja
A pályázat célja elsődlegesen a nyelvvizsga hiányában diplomával még nem rendelkező, államvizsgáját hazai felsőoktatásban teljesített, de hallgatói jogviszonyban már nem álló uniós polgárok (természetes személyek) államilag támogatott nyelvi képzésbe vonása a diploma átvételéhez szükséges nyelvvizsga megszerzése érdekében. A támogatás közvetett célja, hogy a diploma megszerzését követően a célcsoport végzettségének megfelelő munkakörben helyezkedjen el.
Jelen pályázat közvetlen célja az államvizsgával már rendelkező természetes személyek nyelvvizsgára felkészítő képzésbe vonása annak érdekében, hogy a képzés végén sikeres nyelvvizsgát tegyenek, és azt követően átvehessék diplomájukat.
A Diplomamentő program a nyelvvizsgára felkészítő képzéseken való részvételt támogatja, B1 vagy a feletti szintről B2 nyelvi tudásszintre jutás érdekében az államilag elismert, általános, középfokú (B2) komplex, vagy írásbeli, vagy szóbeli nyelvvizsga sikeres teljesítéséért.

3. A pályázható képzések
– Nyelvek: angol, német vagy francia
– Képzések időtartama: 240 vagy 360 óra
– Képzések intenzitása: heti 6 órától – heti 20 óráig
– A program keretében megszerezhető nyelvvizsga: államilag elismert, általános, középfokú (B2) komplex, vagy (B2) írásbeli, vagy (B2) szóbeli nyelvvizsga. Utóbbi két nyelvvizsga típus kizárólag akkor elfogadott, amennyiben a pályázó rendelkezik a komplex nyelvvizsgához szükséges másik résznyelvvizsgával (vagyis szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsga bizonyítvánnyal).

4. Pályázati feltételek
4.1 Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban: OFA NKft.) által meghirdetett pályázati felhívásra csak olyan uniós polgár (természetes személy) jelentkezhet, aki az alábbiaknak megfelel:
a) államvizsgáját hazai felsőoktatásban sikeresen teljesítette és erről rendelkezik a felsőoktatási intézmény által kiállított eredeti igazolással, miszerint diplomáját a nyelvvizsga hiánya miatt nem szerezte meg;
b) felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban nem áll;
c) államilag elismert nyelvvizsga szükséges a hazai felsőoktatásban megszerzendő diplomájához;
d) rendelkezik azzal az előzetes tudásszinttel abból a nyelvből, amelyre jelentkezni kíván, hogy a választott óraszámú képzés esetén sikeres szintfelmérőt tegyen és a tanfolyam végén teljesítse a program követelményét.
Nem érvényes a jelentkezése azoknak, akik a fent leírtaknak nem felelnek meg.
4.2 A pályázó személy a Diplomamentő program keretében vállalja, hogy
a) a regisztráció során megadott személyes adatai, valamint az OFA Támogatáskezelő Rendszerben (a továbbiakban: OFATÁR) feltöltésre kerülő dokumentumok a valóságnak megfelelnek, illetve, hogy a személyi adataiban történő változást nyolc naptári napon belül az OFA NKft. részére bejelenti (3. számú melléklet);
b) az általa kiválasztott képzés szintfelmérőjén részt vesz, és tudomásul veszi, hogy annak eredménye alapján kerülhet beiskolázásra;
c) amennyiben sikeres szintfelmérőt teljesít és a nyelvi képzésen való részvételre jogosultságot kap, úgy az OFA NKft.-vel támogatási szerződést (1. számú melléklet), valamint a képző intézménnyel felnőttképzési szerződést köt, és az abban foglaltakat tudomásul veszi, betartja;
d) a képzést befejezését követő 3 hónapon belül részt vesz a nyelvvizsgán, de legkésőbb 2016. december 31-ig államilag elismert, legalább általános, középfokú (B2) komplex, vagy a komplex nyelvvizsgával egyenértékű sikeres vizsgát tesz;
e) amennyiben a képzés legalább 50%-a teljesítésre került, a Támogató kötelezheti a szerződésben vállalt nyelvvizsga letételére;
f) amennyiben a nyelvvizsga bizonyítvány megszerzése révén átveszi diplomáját, megküldi annak hitelesített másolatát az OFA NKft. részére a kézhezvételét követő 8 napon belül, de legkésőbb 2017. február 28-ig;
g) hozzájárul személyes adatai kezeléséhez.

5. A pályázási folyamat szakaszai
5.1. Regisztráció
A pályázás folyamata a http://www.ofa.hu oldalról elérhető OFATÁR-ban történő regisztrációval, az ott megadott útmutató segítségével történik. (A korábban már regisztrált, regisztrációs kóddal rendelkező személyeknek újbóli regisztráció nem szükséges). A regisztráció során a pályázó megadja a szükséges egyedi azonosító adatait, valamint egy érvényes, folyamatosan figyelemmel kísért e-mail címet, amelyre a későbbiek során az értesítéseket, valamint az automatikus rendszerüzeneteket kapja. A pályázó egy egyedi azonosítószámot kap (regisztrációs kód), amellyel a későbbiek során azonosítható lesz a rendszerben. A regisztráció érvényesítését követően lehetővé válik a megadott felhasználónévvel és jelszóval történő belépés az OFATÁR rendszerbe.

5.2. Pályázás
A regisztráció aktiválását követően az OFATÁR nyitó oldalán található “Saját adatok” megadásával, valamint a “Dokumentumok” menüben a szükséges dokumentumok elektronikus formában történő csatolásával kerülhet sor a képzésre, és ezáltal a programba történő jelentkezésre. A feltöltött dokumentumok és az adatok formai, valamint tartalmi ellenőrzésére a támogatási szerződés megkötése előtt kerül sor.
A pályázat benyújtásának időpontja az az időpont, amikor az egyén az OFATÁR rendszerébe feltölt minden, a pályázáshoz szükséges dokumentumot és adatot, és sikeresen jelentkezik az általa kiválasztott képzésre, amelyről a rendszertől visszaigazolást is kap. Ezen időpont szolgál referenciaként a pályázó regisztrált álláskeresői státuszának megállapításához, valamint a megtett nyilatkozatok tekintetében is ezt az időpontot tekintjük irányadónak a program során.

A pályázat benyújtásakor a pályázati felület kitöltése mellett az alábbi dokumentumok elektronikus feltöltése szükséges:
– személyi igazolvány / útlevél,
– lakcímkártya,
– igazolás záróvizsgáról,
– amennyiben Magyarországon nyilvántartott álláskereső, akkor a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatal járási munkaügyi kirendeltsége által kiadott hatósági bizonyítvány arról, hogy regisztrált álláskereső,
– amennyiben már rendelkezik írásbeli B2 vagy szóbeli B2 típusú nyelvvizsgával, a bizonyítvány másolata.
A felsorolt dokumentumok típusonként 1 db fájlként csatolhatóak.
Az OFA NKft. által összeállított képzésekre jelentkezni kizárólag a szükséges adatok megadása és a dokumentumok hiánytalan feltöltése esetén, a jelentkezési határidő lejártáig, illetve a maximális létszám erejéig van lehetőség. A képzésről a szerződés megkötéséig le lehet jelentkezni, azonban ugyanarra a képzésre már nem lehet újra jelentkezni.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a megtett nyilatkozatok a képzésre történő jelentkezést követően nem változtathatóak meg.

5.3. Elbírálás, döntés
A képzésben részt vevő személyekről az OFA NKft. a benyújtott pályázati anyag megfelelősége, a képző intézmény által dokumentált szintfelmérő eredménye, valamint az előnyt jelentő bírálati szempontok figyelembe vételével dönt. A képzésre javasoltak között az elért pontszámok alapján rangsort állít fel, és meghatározza a képzési csoportokat.

a) A részvételre javasolt pályázók az OFA NKft.-től a pályázatban megadott e-mail címen, valamint az OFATÁR rendszerén belüli üzenetben értesítést kapnak. A felnőttképzési szerződés megkötésének részleteiről, valamint a képzés indítása időpontjáról a képző intézmény, a támogatási szerződéssel összefüggő információkról az OFA NKft. küld tájékoztatást.

b) Azok a pályázók, akik a szintfelmérőn megfeleltek, de az OFA NKft. által meghatározott rangsor alapján nem kerültek be az adott csoportba, szintén értesítést kapnak arról, hogy tartaléklistára kerültek. Számukra két lehetőség adott:
– csatlakoznak a csoporthoz legkésőbb a képzés időtartamának feléig, amennyiben a maximális csoportlétszám mégsem töltődik fel a kiválasztott pályázókkal, vagy csökken a csoport létszáma, illetve
– lejelentkeznek a tartaléklistáról, és új képzésre – és ezáltal új szintfelmérőre – jelentkezhetnek.
c) Azok a pályázók, akiknek képzésben való részvételét az OFA NKft. (sikertelen szintfelmérés miatt) nem javasolta, szintén értesítést kapnak. Esetükben a rendszer automatikusan lejelentkezteti őket az adott képzésről, ezáltal ismét lehetőségük nyílik arra, hogy újabb képzésre – és szintfelmérőre – jelentkezzenek. A pályázónak lehetősége van arra, hogy a megírt sikertelen szintfelmérője alapján a képző intézménytől javaslatot kérjen a szükséges képzési óraszámra vonatkozóan.

5.4. Több sikeres szintfelmérő figyelembe vétele azonos előfeltételű képzés esetén
Egy sikeresen megírt szintfelmérő kizárólag ugyanazon képző intézmény azonos óraszámú (vagyis azonos előfeltételű) képzésén vehető újra figyelembe.
Ha a pályázó már rendelkezik egy sikeresen megírt szintfelmérővel, de még nem került be egyik képzésre sem, az alábbi esetek lehetségesek:
1. amennyiben a képző intézmény elfogadja a korábbi, azonos előfeltételű szintfelmérő eredményét, akkor az addig elért legmagasabb pontszáma kerül figyelembe vételre. Ebben az esetben a pályázónak tehát nem kötelező részt vennie az újabb szintfelmérőn, azonban lehetősége van arra, hogy ismét megírja azt, ha valószínűsíti, hogy jobb eredményt tud elérni. Ekkor a már elért eredményei közé felkerül ez az eredmény is, de továbbra is a legmagasabb pontszámú szintfelmérő kerül figyelembe vételre.
2. amennyiben a képző intézmény nem fogadja el a korábban megírt, azonos előfeltételű szintfelmérő eredményét, akkor köteles külön értesítést küldeni a pályázónak a szintfelmérő helyszínéről és időpontjáról, és kizárólag az ott elért eredménye kerül figyelembe vételre.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy azonos előfeltételű képzések esetén a már sikeres szintfelmérővel rendelkezők nem kapnak az OFATÁR rendszerből automatikus értesítést a szintfelmérő időpontjáról és helyszínéről, arról kizárólag a képző intézmény értesítheti a pályázót!
5.5. Az elbírálásnál előnyt jelentő szempontok
A bírálatnál előnyt jelent, amennyiben a pályázat benyújtásának időpontjában a pályázó
– regisztrált álláskereső,
– a tartózkodási hely / állandó lakóhely szerinti megyéjében az országos átlagot meghaladó a relatív mutató*,
– számára a diploma megszerzéséhez elegendő az államilag elismert, általános, középfokú (B2) nyelvvizsga,
– számára a nyelvvizsga megszerzése az első diploma kiváltásához szükséges.
*Az országos, valamint a megyei ráták tekintetében mindenkor a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutatójának 2013. évi átlagát vesszük figyelembe, kiszűrve ezzel a mutatóban megjelenő szezonális hatásokat. Ezt a program során állandó értéknek tekintjük.
5.6. A pályázat formai ellenőrzése
A nyertes pályázatok formai vizsgálata folyamatosan, a támogatási szerződés megkötése előtt történik. Ennek során ellenőrzésre kerül, hogy a kitöltés megfelelően történt-e, a pályázó az elvárt és szükséges információkat megadta-e, a nyilatkozatokat megtette-e és az előírt, megfelelő dokumentumokat csatolta-e.
Az OFA NKft. a formai hiba pótlására, javítására e-mailben és az OFATÁR rendszerén belüli üzenetben hívja fel a pályázó figyelmét, valamint – szükség esetén – a megadott telefonos elérhetőségen egy alkalommal kísérli meg a kapcsolatfelvételt. A hiány pótlására – a hiánypótlási kiértesítő elektronikus levél kiküldését követően – 3 munkanap áll a pályázó rendelkezésére.
Amennyiben a pályázó adatai és dokumentumai formailag megfelelőek, erről nem kap külön értesítést.
5.7. A pályázat tartalmi ellenőrzése, a támogatási szerződés megkötése
Az OFA NKft. azokkal a pályázókkal, akik (az 5.3 és 5.4 pontban foglaltak alapján) felvételt nyertek egy adott képzésre, támogatási szerződést (1. számú melléklet) köt. A képző intézménnyel megkötött felnőttképzési szerződés a támogatási szerződés létrejöttének előfeltétele. A pályázó az előző két szerződés aláírásával támogatottá válik.
A támogatási szerződést a pályázó kizárólag személyesen írhatja alá. A szerződéskötés alkalmával kerül sor mindegyik, a pályázó által feltöltött dokumentum, valamint a megadott adatok ellenőrzésére, amelynek alapját az eredetiben bemutatott igazolások, dokumentumok és igazolványok képezik (ld. 5.2 pontban felsorolt dokumentumok). Amennyiben nem áll fenn az egyezőség, úgy jegyzőkönyv felvételére kerül sor (2. számú melléklet).
Amennyiben a pályázó nem jelenik meg a szerződéskötés időpontjában, illetve egyéb okból a helyszínen nem ellenőrizhető az adott eredeti dokumentum, az OFA NKft. munkatársai elektronikus úton e-mailben, valamint az OFATÁR rendszerén belüli üzenetben szólítják fel a pályázót a hiánypótlásra, valamint a megadott telefonos elérhetőségen egy alkalommal próbálkoznak a kapcsolatfelvétellel. Az eredeti iratok bemutatására és a szerződés aláírására kizárólag személyesen, az OFA NKft. budapesti, valamint regionális irodáiban van lehetőség ügyfélfogadási időben, vagy előre egyeztetett időpontban. Amennyiben 3 munkanapon belül a felszólításnak nem tesz eleget a pályázó, úgy kizárható a programból.
6. A támogatható költségek, a támogatás mértéke
– A támogatás mértéke a képzés teljes költségének 100%-a, valamint regisztrált álláskeresők esetén az első vizsgadíj is támogatásra kerül a Támogatási szerződésben meghatározott feltételek szerint. A képzési költség átutalása a támogatott nevére kiállított számla alapján közvetlenül a képző intézmény részére történik.
– A szintfelmérés, a képzés és a tananyag a Diplomamentő programban résztvevők számára térítésmentes.
– A nyelvvizsga költsége a támogatottat terheli, kivéve, ha a pályázat benyújtásának időpontjában regisztrált álláskereső, és rendelkezik az illetékes járási hivatal járási munkaügyi kirendeltsége által kiállított hatósági bizonyítvánnyal. Ebben az esetben az első államilag elismert, általános, középfokú (B2) komplex nyelvvizsga díja a program keretében megtérítésre kerül. Amennyiben már rendelkezik résznyelvvizsgával (B2 írásbeli vagy B2 szóbeli), akkor az első, még nem teljesített résznyelvvizsga díja támogatott.
– A Diplomamentő programban az 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet 5. § a) pontja értelmében a regisztrált álláskereső támogatott a képzés helye és lakóhelye (tartózkodási helye) között 90%-os utazási kedvezmény igénybevételére jogosult.
Azok a képzésben résztvevők, akik
– nekik felróható okból a képzést nem fejezik be, a kifizetett képzési költség 100%-át kötelesek az OFA NKft.-nek visszafizetni;
– befejezik a képzést, de nem tesznek sikeres, legalább általános középfokú (B2) komplex nyelvvizsgát, a kifizetett képzési költség 50%-át kötelesek visszafizetni;
– a pályázás időpontjában regisztrált álláskeresők, és nekik felróható okból a képzést nem fejezik be, a kifizetett képzési költség, illetve a kifizetett nyelvvizsga díját kötelesek visszafizetni. Amennyiben befejezik a képzést, de nem tesznek sikeres, legalább általános középfokú (B2) komplex nyelvvizsgát, azok számára a támogatott nyelvvizsga díja nem visszafizetendő.
7. A képzés és a vizsgáztatás időtartama
A szintfelmérés, a képzés és a nyelvvizsgázás időszaka 2016. december 31-ig tart. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a képzésben résztvevő 2016. december 31-ig akár többszöri nyelvvizsgán is részt vehet.
A képzésekre történő jelentkezés kezdetének pontos időpontját a későbbiek során tesszük közzé a http://www.ofa.hu oldalon. Erről a regisztráltak részére külön értesítést is küldünk.
8. A pályázat benyújtásának módja, helye és határideje
A pályázatok benyújtása a rendelkezésre álló támogatási keret erejéig, de legkésőbb 2015. december 31-ig lehetséges. Ugyanakkor az OFA NKft. fenntartja magának a jogot, hogy indokolt esetben a pályázati határidőt meghosszabbítsa.
A pályázatot a http://www.ofa.hu oldalon, az OFATÁR felületen történő regisztrációt követően elektronikus formában kell benyújtani:
https://www.ofatar.hu/ofatar/Kepzett/Kepzettbelep.aspx
9. További információ
A pályázatok benyújtásával összefüggő kérdéseket, kizárólag elektronikus úton, a diplomamento@ofa.hu e-mail címre várjuk, amelyeket a program munkatársak folyamatosan, elektronikus levélben válaszolnak meg.