PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. május 1., péntek

Március 15-től nem kell a gyámhatóság engedélye

Március 15-től nem kell a gyámhatóság engedélye – módosították a Polgári Törvénykönyvet


Nem kell gyámhatósági engedély, ha gyerekkel emigrálunk.

Újra és újra felbukkant a Facebookon az a tavalyi HVG cikk, ami arra hívta fel a figyelmet, hogy gyámhatósági jóváhagyásra van szükség ahhoz, ha a gyereket szülei tartósan külföldre szeretnék vinni.
Nem csoda hát, hogy amikor ismeretségi körünkben kiderült, a gyerekek jövője érdekében inkább Németországban folytatjuk közös életünket, sorra kaptuk a figyelmeztetést, hogy baj lehet abból, ha az emigrálást nem jelentjük.
Bár nonszensznek tűnt, hogy a magyar gyámhatóság részletesen átvilágítsa anyagi helyzetünket (állítólag olyan szinten, hogy még arra is kíváncsiak voltak, van-e a kivándorolni akaró családnak automata mosógépe), okosabb megoldásnak tűnt a “hagyd magad, hamarabb szabadulsz” elv, úgyhogy telefonon érdeklődtem a helyi gyámügyesektől.
Mint kiderült, aggodalomra már semmi ok: 2014. március 15. óta nem kell az engedély – már ha a szülők közt nincs erre vonatkozóan vita.

Az új szabályozás az új PTK szerint 2014.03.15-től:
4:160 § [A gyermek gondozása, lakóhelyének és tartózkodási helyének meghatározása]
(5) A gyermek huzamos időn át– így tanulmányok folytatása, munkavállalás vagy más hasonló célból – önállóan vagy egyik szülőjével mindkét szülő egyetértésével tartózkodhat külföldön.
(6) A gyermek letelepedés céljából történő külföldre távozásához erre vonatkozó szülői engedély szükséges.

Tehát mivel a három idősebb gyerekem a korábbi házasságomból származnak, nekem egyedül a volt férjem beleegyezésére van szükség, a gyámhatóságnak már semmi köze nincsen ahhoz, hová és mennyi ideig viszem a gyerekeket. Abban az esetben viszont, ha az információt a volt férjemtől visszatartom, engedélye vagy tudta nélkül tartózkodunk másik országban huzamosabb időn át, a gyerekek jogellenes elvitelének megállapítását és visszavételét rendelheti el a hatóság.
A “huzamosabb idő” kifejezésre állítólag azért volt szükség az új jogszabályban, mert az 1 éves határidő korábban nagyon sok gondot okozott, és szülői visszaélésre adott lehetőséget.

Távozásunkat természetesen így is be kell jelenteni: a jegyzőnél, és az iskolában is közölni kell, hogy a tanköteles gyerek külföldön folytatja a tanulmányait, illetve a lakcímváltozással járó ügyeket is el kell intézni. De erre ráérünk majd közvetlenül az elutazásunk előtt.

Forrás : http://divany.hu

A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/04/29/marcius-15-tol-nem-kell-a-gyamhatosag-engedelye-modositottak-a-polgari-torvenykonyvet.php