PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. június 6., szombat

Sok idős ember búcsúzhat el az ingyenes segítségtől – ezentúl fizetős lesz, ami eddig ingyen volt

Sok idős ember búcsúzhat el az ingyenes segítségtől – ezentúl fizetős lesz, ami eddig ingyen volt

Biztosan sokan emlékszünk még arra, hogy idén januárban durván megszorították az idősek részére a házi segítségnyújtást.Most újabb szigorításra készülnek!
A szolgáltatás most még ingyenes az időseknek, illetve az önkormányzaton múlik, hogy kér-e pénzt attól az idős embertől, akihez kijár a szociális gondozó segíteni boldogulni a mindennapokban, öltözködni, bevásárolni, gyógyszeradagolásban.azonban ha az új törvényt elfogadják, akkor ez a szolgáltatás fizetőssé válik.
Be akarnak vezetni egy óránkénti minimális díjat, melyet minden óra után meg kell fizetni, ennek díja 285 forint lesz óránként.
Az illetékes minisztérium álláspontja az, hogy túl sok idős ember kapja ingyen ezt a szolgáltatást minden ok nélkül.
A házi segítségnyújtás egyébként köteles feladat az önkormányzatok számára, nekik ezt biztosítani kell a rászoruló idősek számára.Az állam erre egy normatívát ad az önkormányzatnak, amit ők kipótolnak és így lehet ingyenes az idősek számára.Ezután az önkormányzaton múlik, hogy kér-e pénzt az idős embertől vagy nem.Ez most megszűnhet ha elfogadják az új törvényt!
A módosítások a következők lesznek :
Bevezetik az óránként minimális díjat, ami 285 forint lesz, ezt ki kell fizetni az idős embernek.
Többé nem lesz ingyenes a szolgáltatás!Kivételt képez az az eset, amikor az idős embernek semmilyen jövedelme nincsen, ebben az esetben a szolgáltatás ingyenes lesz a részére!
Díjcsökkentésben pedig csak azok reménykedhetnének, akiknek egy bizonyos szint alatti a jövedelme (57 ezer vagy – egyedül élőknél – 71250 forint alatt van.
Az idő naponta, amennyire igénybe lehet venni a szolgáltatás az naponta egy óra, 2 óra, 3 óra vagy 4 óra lehet.
Ha egy pici utána számolunk, akkor könnyen kijön, hogy napi 1 órányi segítség minimum 6270 forintba kerülne havi szinten!A napi 4 órás segítségnyújtás havi szinten már 25 ezer forint feletti költséget jelent.