PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 7., péntek

Ezeket a segítségeket veheted igénybe iskolakezdéskor

Ezeket a segítségeket veheted igénybe iskolakezdéskor

Tankönyvek: igazolni kell a rászorultságot
Jelentős segítség a családoknak az ingyenes tankönyvellátás bevezetése, amely a most következő tanévben már három évfolyamot érint, az 1., 2. és 3. osztályt. Az általános iskola felsőbb évfolyamain és a középiskolában maradnak a rászorultsági alapú támogatások, így például a hátrányos helyzetűek, a három vagy annál több gyermeket nevelő családok gyerekei szintén térítésmentesen kapják a könyveket.


Tudni kell azonban, hogy míg az első három évfolyamon automatikus az ingyenesség, a felsőbb éves rászorulóknak már igazolniuk kell a jogosultságukat. Ha ezt október 15-ig elmulasztják, nekik is fizetniük kell.
A könyvcsomagok ára egyébként a fizetős diákoknak is egyre kedvezőbb, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) kísérleti könyvei legalábbis jóval olcsóbbak, mint az eddig forgalomban lévők. Egy könyvcsomag ára átlagosan 12 ezer forint, de a gimnáziumokban, kiváltképp a nyelvi tagozatokon bizony 20 ezer fölé is rúghat a végösszeg. Különösen az idegen nyelvi tankönyvek drágák, ezek között van, ami önmagában 2-3 ezer forint.
A tankönyvek árát szeptember 15-ig kell befizetni, ami könnyebbség a korábbiakhoz képest, hiszen tavaly például már augusztus közepén kérték a szülőktől a pénzt, miközben amúgy sok diáknak még hónapokkal a tanévkezdés után sem volt miből tanulnia. Volt, ahol még félévkor is hiányoztak könyvek az iskolákból. A köznevelési államtitkár ígérete szerint most nem lesz késés, Czunyiné Bertalan Judit azt mondta: augusztus 25-ig az összes iskolába kiszállítják a könyveket. A szülők kérhetnek részletfizetést vagy halasztást.
Augusztusban érkezik a kifizetés
– A szeptemberi tanévkezdésre való tekintettel idén előrébb hozzák az alanyi jogon járó családtámogatási ellátások kifizetését – ezt Novák Katalin családügyi államtitkár jelentette be tegnap. Mint mondta, a szeptemberben esedékes családi pótlék, gyes és gyermeknevelési támogatás augusztus 27-ig mindenkinek a számláján ott lesz, vagy postai értesítőt kap róla.
Novák Katalin hangsúlyozta: tudják, hogy a korábbi utalás nem oldja meg a tanévkezdés minden problémáját és nehézségét, ugyanakkor a családok anyagi terheinek csökkentését célozza a kormány több intézkedése is, például az ingyenes gyermekétkeztetés bölcsődei és óvodai kiterjesztése. – A különböző intézkedések egy kétgyermekes családnál az étkeztetés esetében nagyjából havi 15 ezres, a tankönyvek esetében pedig tízezres nagyságrendű pénzügyi segítséget jelentenek – tette hozzá.
A munkáltatótól is lehet segítséget kérni
Ahol tud, az önkormányzat is besegít:
Debrecenben például évek óta adnak iskolakezdési támogatást a rászoruló családoknak: egy gyereknél 4300, többnél hatezer forintot lehet igényelni. A családok a munkáltatótól is kérhetnek segítséget: a családi pótlékra jogosult szülő és a vele egy háztartásban élő házastársa is igényelhet iskolakezdési támogatást.
Ezt a béren kívüli juttatást a munkáltatótól utalvány formájában lehet megkapni, egyszerre akár mindkét szülőnek. A maximálisan adható összeg az idén a minimálbér 30 százaléka, vagyis 31 500 forint, amiből tankönyveket, taneszközt és ruhát vásárolhatnak az érintettek. Fontos: nem minden boltban kötelesek elfogadni az utalványt, ezért érdemes előre tájékozódni, hogy az adott üzletben fizethetünk-e vele.
Forrás : mno.hu