PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 18., kedd

Friss – A NAV szerint adószám és jegyzői engedély kell a lakáskiadáshoz!

Friss – A NAV szerint adószám és jegyzői engedély kell a lakáskiadáshoz!

Majdhogynem vállalkozóvá kell válniuk azoknak, akik Airbnb-n át adják ki a lakásukat: jegyzői engedély és legalább adószám (meg nyugtatömb) is kell. Így vagy nem lesz akkora üzlet a közösségi portálon kiadni a lakásokat, vagy drágulni fog a szolgáltatás. Az intézkedés a szállodaiparnak kedvez.


Amíg ingatlant bérbe adni adószám nélkül is lehet, a rövid távú, néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatás esetében kötelező az adószám – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy közleményben. A NAV szerint a tartós ingatlan-bérbeadáshoz nem kell adószámot kiváltani. Mivel a magánszemélyek általi, nem turisztikai célú bérbeadás mentes az áfa alól, a havi lakbérről számlát nem, csak átvételi elismervényt kell adni. Annyi is elég, ha nyomon követhetően jegyzik a tulajdonos bevételét – hangsúlyozzák az adóhatóságnál.

Ha a tulajdonos nem akar
vállalkozni, a jövedelem után (amelyet meg lehet állapítani költségátalánnyal vagy tételes költségelszámolással is), negyedévenként csak adóelőleget kell fizetni, és az éves adóbevallásban kell bevallani: az adó 16 százalék, amihez egymilliós jövedelem felett 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás jön.

A turisztikai jellegű bérbeadás
– és ilyen az Airbnb is – azonban már a NAV szerint az egyéb szálláshely-szolgáltatás kategóriába tartozik. Ez üzletszerű gazdasági tevékenységet jelent, a hivatal szerint az ingatlantulajdonosok ebben az esetben vállalkozók, és többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhatnak.
Az egyik ilyen lehetőség adószámos magánszemélyként bérbe adni a lakást – ez a legegyszerűbb, és ezt választják a legtöbben. Ám bárhogy legyen is: a szálláshely-szolgáltatás a jegyző engedélyéhez kötött, és csak adószámmal lehet végezni . Ezért a szállásadóknak időben, még a reklámozás előtt engedélyt és adószámot kell kérniük, ha enélkül hirdetnek, azonnal bírságolhatóvá válnak.
Az állásfoglalás azt is jelenti, hogy áfás számlát is adni kell, sőt az áfát is be kell vallani, és befizetni a kiadás után – vagyis valódi vállalkozóvá kell válni. Így viszont vagy az árakban kell majd érvényesíteni az adót, vagy kisebb lesz az airbnb-s lakáskiadás nyeresége. Akár az árak növekednek, akár a piac szűkül, az a hivatalos szállodaiparnak lesz jó – már korábban panaszkodtak is, hogy a közösségi szolgáltatás elveszi előlük a lehetőséget.
Szerző: Várkonyi Iván
Forrás : vg.hu