PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. augusztus 24., hétfő

Hétfőn rögzítik a bankok az autóhitelek devizaárfolyamát

Hétfőn rögzítik a bankok az autóhitelek devizaárfolyamát

Hétfőn megtörténik a devizában felvett autóhitelek fixálása, hiszen a bankok a nemzeti banktól elkérik azt a devizamennyiséget, amit az átváltáshoz használnak, és 287,2 forint/svájci frank árfolyamon rögzítik a hitelösszegeket. Az ügyfelek tehát nem éreznek már semmit abból, hogy hétfő reggel például a svájci frank 292 forint fölött forgott a devizapiacon – hangsúlyozta Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.


A Magyar Nemzeti Bank tavasszal vetette fel az autóhitelek kérdését, amely nem annyira a volumene, hanem inkább a szerződések magas száma miatt kockázati tényező a pénzügyi stabilitásra nézve – idézte fel. A devizában felvett autóhitelek összege a 9 milliárd euró értékű jelzálogos lakáshitelekhez képest egymilliárd eurót tesz ki, de több mint 200 ezer szerződésről van szó, ráadásul az adósok jelentős részének jelzáloghitele is volt.

December közepén az ügyfelek
megkapják azt a 31 milliárd forint kedvezményt, amit a kormány és a bankok nyújtanak, és 256,6 forintos svájcifrank-árfolyamon forintosítják a hiteleket. A bankszövetség és a kormány közötti megállapodásban a bankok magukra vállalták a támogatási összeg, lényegében a 256,6 és a 287,2 forintos árfolyam-különbözet felét – mondta az ügyvezető igazgató. A bankszektorra jutó 15,5 milliárd forint nem jelentős összeg, főként mert ez nem is egy, hanem két év alatt terheli a pénzintézeteket – tette hozzá.
Nagy Márton a jegybank további felügyeleti tevékenységéről szólva kiemelte, a törvény normaszövege felhatalmazást ad majd az MNB-nek, hogy ellenőrizze az adósok megfelelő tájékoztatását. A bankok december 15-én ugyanolyan levelet fognak kiküldeni, mint a jelzáloghiteleseknek, rögzítik benne, mi az adósság devizaneme, összege, mi az új kamatláb, mekkora az új törlesztőrészlet. Az MNB azt fogja ellenőrizni, hogy a fogyasztók megkapják-e a megfelelő tájékoztatást.
Az önkéntességről szólva kiemelte, hogy az ügyfelet illeti meg a döntés, ha forintosítani akarja az autóhitelét, akkor forintosítva lesz. Nagy Márton úgy becsülte fel, hogy a devizahitelben maradók aránya 5 százaléknál alacsonyabb lesz, utalva arra, hogy a lakáshiteleknél ez az arányszám 1 százaléknál is kisebb volt.
MTI
Forrás : hirado.hu