PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 26., szerda

Idén ősszel is lesz ingyenes méhnyakrák elleni védőoltás

Idén ősszel is lesz ingyenes méhnyakrák elleni védőoltás

Az ősszel induló tanévben is lehetőséget kapnak a hetedik osztályos lányok arra, hogy méhnyakrák elleni ingyenes védőoltást kapjanak, az ehhez szükséges beleegyező nyilatkozatot 2015. szeptember 11-éig kell kitölteni és leadni.


Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint a hazai méhnyakrák-megelőzési program részeként a múlt év őszén bevezetett, a humán papillomavírus (HPV) elleni térítésmentes, önkéntes védőoltásra a 2015/2016-os tanévben is azok a lányok jogosultak, akik az iskola 7. évfolyamát végzik.

A méhnyakrák elleni védőoltást
– az előző tanévhez hasonlóan – az idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az első oltás októberben, a második 2016 áprilisában lesz esedékes.
Az iskola-egészségügyi szolgálat védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztató anyagok és a nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentum időben eljusson a szülőkhöz.
Az ÁNTSZ azt írta: az elmúlt tanévben Magyarországon a több mint 46 ezer jogosult közül 38 ezer magyar családban döntöttek úgy, hogy élnek a lehetőséggel, és kérik a védőoltást. A szülőket az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével szinte kivétel nélkül sikerült elérni, a nyilatkozatok 99,3 százaléka érkezett vissza a védőnőhöz, és a jogosultak 77,5 százaléka kérte az oltást, további 5,6 százaléka pedig már korábban megkapta.
Felidézi az ÁNTSZ, hogy a méhnyakrák elleni védőoltás a HPV azon két típusa ellen nyújt védelmet, amely a méhnyakrákok 70 százalékának kialakulásáért felelős. Ezért a szolgálat javasolja a védőoltás beadását, és kéri a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel.
Az ÁNTSZ szerint az, hogy a méhnyakrák elleni önkéntes védőoltás bevezetésének első évében 80 százalék feletti átoltottságot sikerült elérni Magyarországon, nagyban köszönhető az iskolavédőnőknek és iskolaorvosoknak.
Forrás : hirado.hu