PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 25., kedd

Így változott a CSED ÉS A GYED – részletes

Így változott a CSED ÉS A GYED – részletes

A Magyar Közlönyben 2015. június 18-án hirdették ki az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi LXXVII. törvényt. A változtatás több olyan módosítást is tartalmaz például a GYED EXTRA bővülését, amely érinti a csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj kiszámítását. A szabályozás részben 2015.07.01-től, részben 2016.01.01-től módosul.


Igyekszünk példákkal bemutatni a változásokat, azonban ha nem kap választ minden kérdésére, akkor személyes tanácsadás keretében megválaszoljuk az Önt érintő kérdéseket. Tanácsadásainkról bővebben az alábbi linken olvashat: http://www.payroll-consulting.hu/maganszemelyeknek_kismamaknak.html
Írásunkban a törvényi hivatkozások alatt az 1997. évi LXXXIII. törvény a „Kötelező Egészségbiztosítás Ellátásairól” értjük.
VÁLTOZÁSOK 2015.07.01-től
* Fogalmi változás
A szerződés szerinti havi jövedelmet a betegszabadságra és az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak esetén az egy havi távolléti díj, illetve az egészségügyi szabadság idejére járó távolléti díj alapján került meghatározásra. Ez a megfogalmazás azonban pontatlannak bizonyult, mivel nem volt egyértelmű, hogy melyik hónapra, melyik időszakra számított távolléti díjat kell figyelembe venni.
Az új meghatározás szerint, 2015.07.01-től a szerződés szerinti havi jövedelmet a betegszabadságra jogosultak esetén az ellátásra való jogosultság kezdő napjának hónapjára számított távolléti díj, illetve az illetmény egy hónapra járó összege; az egészségügyi szabadságra jogosultak esetében az ellátásra való jogosultság kezdő napjának hónapjára számított, egészségügyi szabadság idejére járó távolléti díj képezi.
* GYED számítás változása
A változás oka, hogy más módon kellett eddig kiszámolni az ugyanazon gyermek után járó csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj alapját, így ennek következtében az ellátás a gyermekgondozási díj igénybevételekor csökkenhetett.
A vonatkozó törvény 42/D. §-a az alábbiak szerint módosult:
42/D. §
(1) A gyermekgondozási díj összege
a) a (2) és (3) bekezdés szerinti esetben a naptári napi alap 70%-a,
b) a (4) bekezdés szerinti esetben a naptári napi jövedelem 70%-a,
de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a. (2015-ben bruttó 210.000 Ft)
(2) A gyermekgondozási díj naptári napi alapját a 48. § (1)–(3) bekezdésében foglaltak szerint kell megállapítani a jövőben azzal, hogy ha az ellátásra jogosult megfelel a 42/E. § (1) bekezdés b) pontja szerinti feltételeknek, az ellátás összege nem lehet kevesebb a 42/E. § (5) bekezdésében meghatározott összegnél.
GYED EXTRA bővülése – „ÚJ KEDVEZMÉNYSZABÁLY”
(5) Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint a (2) és (3) bekezdés alapján számított gyermekgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani.
Példa: Az anyuka a gyermek 1 éves korában úgy dönt, hogy visszamegy dolgozni, de csak heti 4 órában fele annyi fizetésért. Időközben újra gyermeket vár és a szülés pillanatában az utolsóként született gyermek még nem töltötte be a 4. életévét. Ebben az esetben, az ellátás alapja a 4 órában megszerzett jövedelem lenne, DE a kedvezményszabálynak köszönhetően a korábban született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj alapja válik alappá, vagyis a 8 órában megszerzett jövedelem lesz az új GYED alapja is!
(6) Az (5) bekezdés csak akkor alkalmazható, ha az utolsóként megállapított csecsemőgondozási díj alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra. VAGYIS, a fenti példa CSAK AKKOR alkalmazható, ha mindkét gyermek születése pillanatában ugyanaz a jogviszony állt fent!
A GYED EXTRA bővülése a CSED-et is érinti, mert a fenti szabályváltozás a csecsemőgondozási díj összegét meghatározó 42. paragrafusba is beépült, mégpedig a (4a) és a (4b) ponttal egészült ki. Ennek köszönhetően a fenti példa alapján a munka világába részmunkaidőben visszatért anyuka CSED alapja is a magasabb jövedelem lesz!
A teljes cikket itt olvashatod el : http://babamama.info/csaladtamogatas-tgyas-gyed-gyes/valtozasok-csed-gyed-2015/