PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 3., hétfő

Nagyon nem mindegy, hol igényeled a SZOCPOL-t – óriási eltérések lehetnek a bankoknál

Nagyon nem mindegy, hol igényeled a SZOCPOL-t – óriási eltérések lehetnek a bankoknál

Vannak olyan bankok, amelyek nem fogadják el önerőnek a július 1-je óta igényelhető vissza nem térítendő állami támogatást, a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK), máshol viszont annak teljes összegét beszámítják. A támogatás módozatainak megítélése is különbözik a pénzintézeteknél – hívta fel a figyelmet az Otthon Centrum (OC) Hitel Center.


A CSOK használtlakás-vásárlás és -építés mellett bővítésre is igényelhető. Összege használt lakás esetében gyerekszámtól és lakásmérettől függően 0,5–2,5 millió forint közötti összeget jelent.
A korábbi rendszerhez képest újdonság, hogy a 24 hetes magzat már meglévő gyereknek számít. Meglévő gyermekek esetében a szülőknél nincs korhatármegkötés, a gyermekeknek kell 25 évnél fiatalabbnak lenniük, a 16–25 év közötti gyerekeknek pedig nappali tagozatos hallgatói jogviszonyt kell igazolniuk. Két gyermek esetén a méltányolható lakásigény legalább 50 négyzetméter.
Ha az eladó közeli hozzátartozó, sem rész-, sem teljes tulajdon vásárlásához nem igényelhető a CSOK.

A fő szabályok egységesek, de
a gyakorlatban lehetnek eltérések a pénzintézetek ajánlatai között: van, ahol már igényelhető a CSOK, máshol csak augusztus végétől érhető el, és vannak bankok, amelyek a teljes összeget beszámítják önerőnek, mások csak a meglévő gyerekek után igényelt támogatási formát fogadják el.
A házépítés esetén szakaszos, használtlakás-vásárlásnál pedig utólagos a folyósítás, de mindig a CSOK az utolsó részlet. Az építés és bővítés is támogatható, feltéve, ha az ingatlan legalább B energetikai besorolású.
Az energetikai felmérés azonban csak az ingatlan átadása után készül el, így ha az épület nem teljesíti az előírt energetikai jellemzőket, a támogatást vissza kell fizetni.

Szintén építkezés és bővítés esetén a bankok tételesen ellenőrzik a beruházáshoz kapcsolódó számlákat.
Azt vizsgálják, hogy a vállalkozó, aki az építést végzi, szerepel-e a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) listáján. Az ügyfélnek oda kell figyelnie arra, hogy a munkát végző vállalkozó is megfeleljen az előírásoknak, mert ha a bank a vizsgálat során talál olyan számlát, amelyet nem lehetett volna kiadni vagy elfogadni, akkor az építési költségek között azt a tételt nem lehet érvényesíteni. A CSOK-ot a használatbavételi engedély kiadásának napja előtt kell igényelni, utólag nem lehetséges.
A hitellel kombinált állami támogatás esetében nagyon fontos, hogy ha a vásárló egyszerre indította el mindkettő igénylését, akkor csak egyszerre kaphatja meg azokat. Nagyon kell vigyázni a szerződéskötésnél arra is, hogy készpénz legfeljebb a vételár 10 százaléka lehet, a fennmaradó részt átutalással kell teljesíteni.
Szerző: W. T. K.
Forrás : vg.hu