PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. augusztus 15., szombat

Több százezer forintot ad ajándékba az állam: 3 támogatás, amit te is igényelhetsz

Több százezer forintot ad ajándékba az állam: 3 támogatás, amit te is igényelhetsz

Július 1-től már hatályos az új lakástámogatási rendszer, a családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a CSOK, mely a korábbi szocpolt váltja fel, emellett is elérhetőek azonban olyan kedvezmények, amelyek a lakhatás kérdésében segítenek.


A CSOK mellett továbbra is él
majd a lakástakarék mellé járó, jelentős mértékű állami támogatás, emellett léteznek államilag támogatott lakáshitelek is, amelyek által kamatkedvezményhez juthatsz.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény
A CSOK 500 ezertől 3,25 millió forintig terjedő támogatást jelent a gyermekek számától, a lakás nagyságától és az ingatlan energiahatékonyságától függően. A korábbi rendszer, vagyis a régi szocpol két fontos ponton bővült a CSOK által: már egy gyermek vagy annak vállalása esetén is igénybe lehet venni, továbbá már nemcsak új, hanem használt ingatlan vásárlására, bővítésre is kérni lehet.
A kormány reményei szerint a lehetőséggel éves szinten várhatóan mintegy 12 ezer család tud majd élni. Az idei évi költségvetésben 4 milliárd, a jövő éviben 9,5 milliárd forintot biztosítottak a CSOK-ra, de a keret felülről nyitott.
Az MTI információi szerint jelentős az érdeklődés az új rendszer iránt, és már a tavalyi második félévtől folyamatosan nő, ami köszönhető annak is, hogy az elmúlt négy-öt évben jelentős mértékű halasztott igény halmozódott fel.
A támogatásról korábbi cikkünkben is találsz információkat, de ide kattintva a kormány honlapján található hivatalos tájékoztató anyagot is elérheted.
A lakáskassza vagy lakástakarék olyan megtakarítási forma, amelynek keretében a befizetett összegek után vissza nem térítendő állami támogatás is jár. A havonta befizetett összegekhez, amelyek ráadásul kamatoznak is, az éves befizetés 30%-át az állam is hozzáteszi, annyi megkötéssel, hogy ez legfeljebb 72 ezer forint lehet egy évben.
Ha azonban valaki maximálisan kihasználja a lehetőséget, vagyis tíz éven át havonta 20 ezer forintot fizet be a lakáskasszába, az állami támogatás a 720 ezer forintot is eléri. A végső összeget számtalan lakáscélra fel lehet használni, többek között lakásvásárlásra, bővítésre, korszerűsítésre, helyreállításra.

Állami kamattámogatás
Bár ez nem jelent kézhez kapott összeget, komoly segítséget jelenthet az állam kamattámogatása is, ha lakással összefüggő célra szeretnél hitelt igényelni, ebben az esetben ugyanis a kamatra kedvezményt kapsz megadott ideig, ami a piaci kamatozású hitelekéinél jóval kedvezőbb feltételeket jelent, aminek köszönhetően a futamidő végére visszafizetendő összeg, illetve a törlesztő részlet is csökkenhet.
A támogatást igénybe lehet venni lakásvásárlás és építkezés esetén is, de akkor is, ha korszerűsítésre, bővítésre vennél fel forintalapú hitelt. Sőt, megkaphatod akkor is, ha a hitel segítségével a Nemzeti Eszközkezelőtől szeretnél ingatlant visszavásárolni, illetve adósságod miatt kisebb lakásba költöznél. Bővebb információért, ahogy a többi támogatás esetében is, érdemes felkeresned választott bankodat.
Forrás : Femina / MTI