PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. szeptember 8., kedd

A szakértő szerint a férfiaknak is járna a nyugdíj 40 év után

A szakértő szerint a férfiaknak is járna a nyugdíj 40 év után

A férfiak és nők közötti egyenlő bánásmód alkotmányos alapelvének érvényesülését nem írhatják felül költségvetési szempontok – jelentette ki Lehoczkyné Kolonnai Csilla egyetemi tanár csütörtökön Budapesten, a férfiak negyven év utáni nyugdíjba vonulási lehetőségéről és a Munka törvénykönyvéről tartott, Férfi 40 női szemmel elnevezésű konferencián.


A Magyar Szakszervezeti Szövetség női tagozata által rendezett eseményen a szakértő kijelentette: egyenlőségi kérdésről van szó elsősorban, ami abból is látszik, hogy a Férfi 40 kapcsán beadott népszavazási kérdésben nem szerepel évszám. Nem a pénzről, hanem az egyenlő feltételek biztosításáról van szó – fogalmazott Lehoczkyné Kolonnai Csilla.

Nincs alapja a megkülönböztetésnek
A jogász elmondta, hogy a 2010-ben bevezetett, a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tevő szabályozás egyértelműen diszkriminatív, nemcsak a férfiak, hanem a nők számára is. Ennek a szabálynak a magyar jogrendben nincs helye, mivel semmilyen objektív alapja nincs a megkülönböztetésnek – szögezte le. Azon kívül, hogy a nők munkaerő-piaci jelenlétének lebecsülését tartalmazza, hozzájárul a női időskori szegénység és gazdasági függőség megörökítéséhez, mivel növeli a férfi- és női nyugdíjak közötti különbséget – hangsúlyozta.
Lehoczkyné Kolonnai Csilla vélekedése szerint kizárt, hogy azonnal 150 ezren mennének nyugdíjba, ha a negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét biztosító szabályozás a férfiakra is érvényes lenne. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a nők számára negyven év munkaviszony után biztosított nyugdíjazás lehetőségével 2011–2012 során összesen 100 ezren éltek– ismertette. A korkedvezményes nyugdíjazásról szólva az egyetemi tanár hangsúlyozta: a társadalmi igazságosság jegyében azt, akinek aránytalanul súlyosak a munkahelyi terhei, előnyben kell részesíteni.
Alapvető gondok vannak
Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta: a népszavazási kezdeményezés kapcsán előjöttek a nyugdíjrendszer alapvető problémái, amelyekről eddig nem esett szó. Ennek része az egyenlő bánásmód kérdése – jelentette ki. A szakszervezeti vezető közölte, hogy augusztus végére tárgyalást kezdeményezett a munkáltatók képviselőivel egy közös álláspont kialakítására egy igazságosabb, fenntarthatóbb nyugdíjrendszerről.
Ezt követően szeptemberben a kormány képviselőivel is folytatnák a megbeszéléseket a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) keretében – tette hozzá. Megtörni látszik a jég, a munkaadók is elismerték, hogy cselekedni kell – fogalmazott Kordás László, utalva arra a sajtóban csütörtökön megjelent hírre, hogy a munkaadók készek a párbeszédre a nyugdíjrendszer átalakításáról.
A munkavállalók a vesztesek
A szakszervezet mindenképpen a tárgyalás és a megállapodás mellett van, mivel szakértők egybehangzó véleménye szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható – mondta az elnök. Kordás szerint a korhatár előtti – korkedvezményes és korengedményes – nyugdíjak 2014. december 31-ei megszűnésének egyedüli vesztesei a munkavállalók.
Meg sem éri az emberek többsége
A népszavazást magánemberként kezdeményező Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselője arról tájékoztatott, hogy országszerte zajlik az aláírásgyűjtés. Elmondása szerint eddig nem találkozott még olyan megszólított állampolgárral, aki ne támogatta volna a kezdeményezést, több tízezer aláírást összegyűjtöttek már.
Hangsúlyozta: bízik abban, hogy november 2-áig a szükséges kétszázezernél sokkal több aláírás gyűlik majd össze. A népszavazási kezdeményezés elindításához az utolsó lökést az adta a szakszervezeti tisztségviselő szerint, hogy a kormány ígérete ellenére nem tűzte napirendre a korhatár előtti nyugdíjakat kiváltó rendszer kérdését a tavaszi ülésszakon. Az emberek többsége meg sem éri azt, hogy igénybe vegye a befizetett járulékot, mivel a férfiak átlagéletkora 70,2 a nőké 78,4 év – ismertette Bodnár József a KSH adataira hivatkozva.
A nők is támogatják
A Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselője elmondta: egy 55 év fölötti munkavállalónak, aki egészségügyi szempontból „kipontozódik” a munkahelyéről, esélye sincs arra, hogy munkát kapjon. Ezzel az az utolsó öt-nyolc év, amely nagyon szükséges a nyugdíjának megállapításához, elmarad, nem lesz befizetése erre az időszakra. Ezért is fontos lenne biztosítani a negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba menetel lehetőségét a férfiaknak is – jegyezte meg.
Herczegh Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség női tagozatának elnöke elmondta: nem volt kétséges, hogy a női tagozatnak is támogatnia kell a népszavazási kezdeményezést. Elfogadhatatlan minden különbségtétel, az alaptörvény is kimondja, hogy férfi és nő egyenlő, így a nyugdíjba vonulás feltételeinek is egyenlőnek kell lenniük – jelentette ki.
Szerző : MTI
Forrás : www.mno.hu