PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 22., kedd

Autóhiteles figyelem – Tízezrek törlesztője nőhet!

Autóhiteles figyelem – Tízezrek törlesztője nőhet!

Az autóhitelesek fele-harmada számolhat a törlesztőrészletek megugrásával decembertől, amikortól annuitásossá alakítják át a forintosítás után a kölcsönét. Eleinte maximum 25 százalékkal emelkedhet a részlet, cserébe rövidebb lesz a futamidő.


Sokan lehetnek elégedetlenek az autó- és személyi hitelek forintosítása után annak ellenére is, hogy 31 milliárd forintot kapnak vissza a pénzügyi intézményektől és az államtól. A kormány által benyújtott törvényjavaslat alapján ugyanis nőhetnek is akár a törlesztőrészletek. Főleg azok az autóhitelesek számíthatnak erre, akik fix törlesztőrészletű konstrukciókban adósodtak el.

Ezeknél a havi terhek nem követték
a devizaárfolyamok változását, az adósok viszont vállalták, hogy vagy a futamidejük lesz hosszabb, vagy pedig az utolsó havi részletben elszámolnak a hitelezővel.
Deviza-autóhitellel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az első fél év végén 95,5 ezer háztartás rendelkezett, a tartozásuk összesen 119 milliárd forint volt. Az autólízinges háztartások szerződéseinek számáról nem érhető el nyilvános adatsor, ám az állomány hasonló nagyságrendű volt, mint a gépjárműhiteleknél, 127,7 milliárd forintot tett ki július végén, ez alapján a szerződések száma is a hitelekéhez hasonló lehet.
A jegybank szerint az autóhitelesek nagyjából harmada, a Magyar Bankszövetség szerint akár a fele is olyan szerződést választhatott, amelynél a törlesztőrészletek nem követték az árfolyamváltozásokat, ez pedig azt jelenti, hogy több tízezer autós szembesülhet decemberben a törlesztőrészlete megemelkedésével.
Mindennek ellenére is elvileg sokan lesznek, akik nyernek, hiszen – ha nem hátralékos a kölcsönük – az autóhitelüket nem a jelenlegi piaci, hanem a tavaly novemberi – a jelzáloghiteleknél alkalmazott – árfolyamon váltják majd át. A devizaautóhitel-portfóliók pedig július végén jók voltak, mindössze 4 százalék volt a 90 napon túl késedelmes kölcsönök aránya. A deviza-autóhitelesek többsége svájci frankban adósodott el, náluk ez azt jelenti, hogy ha nincs lejárt tartozásuk, a hitelük körülbelül tizedétől egy csapásra meg is szabadulhatnak. Az euróhitelesek nem ennyire szerencsések, ők – ha marad a mostani árfolyam – alig kapnak kedvezményt.
A tízszázalékos elengedés ellenére azok, akik eredetileg hosszú időre – akár tíz évre – adósodtak el, és tavasszal az elszámolás során olyan levelet kaptak, amely szerint az utolsó hónapokban nagyot ugrik a törlesztőrészletük, jó eséllyel kalkulálhatnak decemberben a részletek megemelkedésével. A benyújtott törvényjavaslat szerint ugyanis a pénzügyi cégeknek – a végtelen futamidőket elkerülendő – annuitásos hitellé kell átalakítaniuk a régi devizahiteleket, és ha a korábbi részlettel kalkulálva az eredeti futamidő 12 évnél hosszabbra nyúlna, akár 25 százalékkal is megemelhetik majd a törlesztőrészleteket. Ezek a részletek persze később tovább emelkedhetnek, ha nő a referencia-kamatláb például az alapkamat vagy a bankközi kamatok emelkedése miatt.
Ha egy adós nem fogadja el az új feltételeket, maradhat is a devizahitelnél, akkor viszont a kedvezményes árfolyam miatti váltásból fakadó kedvezmény is ugrik. A jogszabálytervezet szerint december 15-ig küldik majd ki a pénzügyi cégek a forintosításról szóló levelet, ennek kézhezvételét követően 30 napon belül nyilatkozhat az ügyfél arról, hogy nem fogadja el a szerződés módosítását. Emellett kapnak a kliensek egy másik lehetőséget is: költségmentesen felmondhatják a szerződésüket, és kiszállhatnak az autóhitelből. Ebben az esetben szintén nem a kedvezményes, hanem a piaci árfolyamon kell majd végtörleszteni a tartozást.

A rossz kölcsönnel rosszul járnak


A már felmondott hitelszerződéseket az idén augusztus 19-i jegybanki árfolyamon forintosítják majd. Az már csak hab a tortán, hogy ezzel még rosszabbul is járhatnak, mint a piaci árfolyammal, hiszen a svájci frank egy hónappal ezelőtt is drágább volt, mint most. A lejárt tartozásokra ugyanez az árfolyam vonatkozik majd, ez alapján a svájci frankban eladósodott ügyfelek jobban járnának, ha megpróbálnának minél többet visszafizetni a hátralékból még a forintosítás előtt, hogy maximálisan ki tudják használni a kedvezményeket. A devizás személyi hitelek között egyébként lényegesen több a hátralékos, mint az autóhiteleknél, ötből két kölcsön legalább 90 napja késedelmes.
Szerző: Herman Bernadett
Forrás : vg.hu