PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 19., szombat

Családon belül vége a színlelt szerződéseknek, de sok kiskapu van

Családon belül vége a színlelt szerződéseknek, de sok kiskapu van


Az ajándékozásnak most a családi otthonteremtési kedvezménynél is nagy szerepe van. Amennyiben a gyerek nevén ingatlan van, megteheti, hogy elajándékozza ingatlanját valamelyik szülőjének, hogy jogosulttá váljon az otthonteremtési kedvezményre.


Megszűntek a korábban gyakorinak számító színlelt szerződések az öröklésnél. Ugyanis, amíg nem lett illetékmentes az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás, addig az adásvételi szerződés illetéke 4 százalék, míg az ajándékozási szerződés illetéke 5 százalék volt. Emiatt régen nagyon sok olyan szerződés született, ami adásvételként jelent meg, de ajándékot leplezett. Mégpedig azért, hogy az érintettek az 1 százalék illetékkülönbözetet megspórolják – mondta el a Napközben Kiss Endre ügyvéd.

Csúnya perek voltak a színlelet szerződésekből

Kiss Endre felhívta a figyelmet arra is, hogy régen nagyon csúnya perek voltak a színlelt adásvételi szerződések miatt. Példaként említette egyik esetét, amikor színlelt adásvételi szerződést készítettek a szülők a gyerekükkel, ám a gyerekük házas volt. A házas feleknél pedig a szerzett vagyon közös vagyonnak minősül attól függetlenül, hogy kinek a nevén van. Amennyiben a szülők ajándékozást foglalnak szerződésbe, akkor a gyerekük ajándékként kapja a vagyont és nem került volna bele a házastársi közös vagyonba, így nem lett volna joga a házastársnak követelni a vagyon felét.

A helyzet rendeződött, de vannak kiskapuk

Az ügyvéd arról is beszélt, hogy a helyzet rendeződött; bár most is vannak kiskapuk, vannak kibúvók, a családi helyzetekből adódóan. Példaként említette, hogy amennyiben két testvér együtt tulajdonosai egy ingatlannak, de az egyik el akarja ajándékozni a részét a másiknak, akkor azt nagyon magas, 9 százalékos illeték terheli.

Viszont, ha az egyik testvér elajándékozza a részét a szülők egyikének vagy mindkettőnek, az az ajándékozási szerződés illetékmentes. Csakúgy, mint amikor a szülők elajándékozzák az ingatlanrészt annak a testvérnek, akinek a testvére amúgy is juttatni akarta. Ebben az esetben két szerződés készül, és mindkettő illetékmentes.

Ajándékozás a csok miatt

Az ajándékozásnak most a családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) is nagy szerepe van. Amennyiben a gyerek nevén ingatlan van, megteheti, hogy elajándékozza ingatlanját valamelyik szülőjének, hogy jogosulttá váljon az otthonteremtési kedvezményre.

Az ingatlanközvetítők is azt tapasztalják, hogy ezzel a lehetőséggel egyre többen élnek. Kauker János, aki egy veszprémi ingatlanirodát vezet, azt tapasztalja, hogy sok fiatal visszaajándékozza ingatlanját valamelyik szülőjének, a családjukban is megtörtént már ez. „Egy budapesti ingatlan egy-egy negyede a fiam és a lányom nevén volt. A fiam visszaajándékozta nekem a tulajdonrészét, hogy igényt nyújthasson be a csokra” – mondta el az ingatlanközvetítő szakember a Kossuth Rádióban.

A cikk forrása: http://www.hirado.hu/2015/09/12/csaladon-belul-vege-a-szinlelt-szerzodeseknek-de-sok-kiskapu-van/