PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 3., csütörtök

CSOK – ha nem vagy hitelképes az állami támogatásról is lemondhatsz!

CSOK – ha nem vagy hitelképes az állami támogatásról is lemondhatsz!

Az eddigi tapasztalatok szerint annak ellenére egyre többen érdeklődnek a CSOK iránt, hogy az ingatlanvásárlók többsége továbbra is készpénzért vásárol. Piaci hatása inkább vidéken lehet az új támogatási formának.


Mik ezek?

Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet
az adóhatóság egy trükkre, amellyel megspórolható a köztartozás-mentesség alapesetben háromezer forintba kerülő igazolása a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénybevételéhez. Aki szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, annak nem kell külön kérnie az új szocpolhoz szükséges igazolást, ha benyújt egy KOMA nevű nyomtatványt az ügyfélkapun keresztül.
Mivel azonban az adatbázis havonta egyszer, minden hónap 10-én frissül, a kérelmet legkésőbb a tárgyhónap utolsó napján le kell adni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A némi odafigyelést igénylő megoldás előnye azonban, hogy a kérelem benyújtása így illetékmentes.
Nem véletlen, hogy a hatóság is fokozott figyelmet fordít az új szocpollal kapcsolatos kommunikációra, hiszen az eddigi tapasztalatok szerint annak ellenére egyre többen érdeklődnek a CSOK iránt, hogy az ingatlanvásárlók többsége továbbra is készpénzért vásárol, és elsősorban beruházásnak szánja a tranzakciót. Ráadásul a CSOK július 1-je óta igényelhető, a nyár pedig nem számít kifejezetten főszezonnak ingatlanpiaci szempontból. Mindazonáltal a Duna House Hitel Centrumának múlt héten közzétett legfrissebb adatai szerint eddig a hiteles vásárlók tizede folyamodott az állami hozzájárulásért.
A szakértők szerint az érdeklődés és a támogatást igénybe vevők száma fokozatosan emelkedni fog a következő hónapokban. A CSOK-nak várhatóan vidéken lesz forgalomnövelő hatása. Az Otthon Centrum (OC) statisztikái szerint Közép-Magyarországon a használt lakások háromnegyede, a nyugati régióban 85 százaléka, Keleten pedig tízből kilenc megfelel a CSOK előírásainak.
„Budapesten az érdeklődőknek csaknem harmada, vidéken azonban fele jut el az igénylésig. Ez egybevág eredeti várakozásainkkal, amelyek szerint a fővároson kívüli területeken intenzívebb hatása lesz a kedvezménynek, hiszen ahol alacsonyabbak a négyzetméterárak, ott arányosan magasabb támogatást jelent a CSOK” – mondta lapunknak Déry Attila, az OC vezető elemzője a július óta igényelhető új szocpollal kapcsolatos tapasztalatokról. Mindazonáltal a szakember szerint egyelőre korai volna bármilyen következtetést levonni.
Leghamarabb októberben vagy novemberben érdemes elemezni a statisztikákat. A helyzet és a hatások megítélését nehezíti az is, hogy az ingatlanpiac tavaly óta igencsak megélénkült, és egyes belső budapesti kerületekben olyannyira pörög, hogy szinte lehetetlen megmondani, melyik tényező befolyása a legnagyobb.
Az OC munkatársai eddig összességében azt tapasztalják, hogy a szűk keresztmetszet a személyi feltételek listájának valamelyik eleme, nem a kínálat vagy az ügyintézés bonyolultsága. „Gyakran előfordul, hogy a vásárlók nem olvassák el pontosan a feltételeket, vagy félreértik azokat, de általában még az adásvételi szerződés aláírása előtt kiderül, ha valaki nem jogosult a CSOK-ra.
Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ha valaki hitelt és CSOK-ot is igényel egy banknál, és kiderül, hogy hitelképtelen, csak a CSOK-ot nem fogja megkapni. Jobban jár, ha azzal már egy másik pénzintézetnél próbálkozik. Ezt mutatják legalábbis kollégáink eddigi tapasztalatai” – tette hozzá Déry Attila.
Szerző: Willin-Tóth Kornélia

Forrás : vg.hu