PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. szeptember 14., hétfő

FONTOS – mennyi pénz jár Neked a táppénz idején!

FONTOS – mennyi pénz jár Neked a táppénz idején!

Kevesen vannak egészen pontosan tisztában azzal, a fizetésük mekkora része jár nekik, ha egy betegség esetén kiesnek a munkából. Idén ráadásul változott az összeg számítási módszere, illetve már nem védett a munkavállaló, amikor táppénzen van, akár ki is rúghatják a távollétében – írja a Pénzcentrum.hu.
Egészen addig, amíg el nem használjuk az éves betegszabadságunkat, ami 15 nap, addig teljes fizetésünket kapjuk. Az ezt követő időszakban már táppénz jár, amit már nem a munkáltatónk finanszíroz, hanem az állam. Addig járhat a táppénz, amíg biztosítva vagyunk, azaz amíg él a társadalombiztosítási számunk, de maximum egy éven keresztül.

A 15 napos betegszabadság fel nem használt napjai ugyanúgy nem vihetők át a következő évre, ahogy a sima szabadnapok sem. Munkahelyváltás esetén a betegszabadságos napok is attól függően, hol tartunk az évben, arányosan csökkennek. A betegszabadság csak hétköznapokra és fizetett ünnepekre jár, szombatra és vasárnapra nem vehető ki. Viszont a táppénz minden naptári napra jár. Idei változás azonban, hogy a betegszabadságot követő pihenőnap és a heti pihenőnap kivételnek számít, ezekre már nem jár a táppénz.
További kivételes esetek is vannak, ilyenkor a hiányzás első napjától a munkavállaló táppénzre kerül, és nem a betegszabadságos napjait “fogyasztja”.
- üzemi baleset
- foglalkozásból adódó megbetegedés
- ha a munkavállaló gyermeke betegsége miatt hiányzik
- ha várandóssága miatt keresőképtelen
- vagy ha valamilyen közegészségügyi ok miatt eltiltják a munkától
Mennyit kapunk, ha táppénzen vagyunk?
A táppénzt a táppénzes időszak előtti egy év keresete, biztosítási jogviszonya alapján számolják. Ha ebben az előző egy évben legalább 180 napig fizetve volt utánunk a tb, akkor a jövedelmünk 60 százalékát kaphatjuk meg. De maximum a minimálbér kétszeresének egyharmadát járhat. Ha a vizsgált 180 napban nincs végig biztosított jogviszony, akkor az épp aktuális minimálbér a számítási alap. Tehát maximum 70 ezer forint járhat a 105 ezer forintos mostani minimálbérrel számolva. A minimum pedig 63 ezer forint. A táppénz folyósítása utólag történik.
Míg korábban védettek voltak azok a munkavállalók, akik táppénzt kaptak, idén már ez nincs így. Akik betegség miatt nem tudnak dolgozni, akár ez idő alatt is elbocsáthatók. Viszont a felmondási időt csak akkor kezdhetik meg, ha meggyógyultak és visszatértek. Így a törvénymódosítással lehetetlenné vált az, hogy valaki táppénzre meneküljön a kirúgás elől.


Forrás : biztositasiszemle.hu