PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. szeptember 19., szombat

Júliusban 3,1 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek az egy évvel korábbiakhoz képest

Júliusban 3,1 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 3,8 százalékos volt a növekedés.

A keresetek emelkedése némileg lassult az előző havi 3,6, illetve 4,7 százalékos ütemet követően. A 0,4 százalékos júliusi inflációval számolva a reálkeresetek emelkedése júliusban 2,7, illetve 3,4 százalékos volt.


A versenyszférában 3,7 százalékkal nőttek a bruttó keresetek, ezen belül a rendszeres bérek is 3,6 százalékkal emelkedtek. A költségvetési intézményeknél 1,5, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 3,8 százalékos volt a keresetek növekedése.

A júliusi keresetnövekedésre hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozóknál bevezetett kiegészítő pótlék is - állapította meg a KSH.

Az év első hét hónapjában 3,5 százalékkal nőttek a keresetek a nemzetgazdaságban és átlagosan 243 ezer forint fölé emelkedtek a közfoglalkoztatás hatásától megtisztítva pedig megközelítették a 256 ezer forintot.  Közfoglalkoztatottak nélkül a versenyszférában 261 ezer, a költségvetési intézményeknél 246 ezer forint volt a hét havi átlagkereset.

A pénzügyi biztosítási szektorban hagyományosan legmagasabbak az átlagkeresetek, júliusban 505 ezer forintot értek el, ez 0,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, de 9,1 százalékkal alacsonyabb az áprilisi 557 ezer forintnál.

A mezőgazdaságban 7,1, az építőiparban 7,7 százalékkal nagyobb volt az átlagkereset, mint tavaly júliusban, ez 194, illetve 200 ezer forint bruttót jelentett.  Az ipari átlagkereset 261 ezer forint volt, a kereskedelemben 224, a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás területén csak  155 ezer forint volt a bruttó kereset az infokommunikációs szektorban viszont elérte a 456 ezer forintot.

A költségvetési szektoron belül a közigazgatás, védelem és társadalombiztosítás terén dolgozók keresete 280 ezer forint volt, az egészségügyben 219, az oktatásban 259 ezer forint volt a júliusi átlagkereset.

A KSH friss adataiból kiderül, hogy a közfoglalkoztatottak száma júliusban megközelítette 203 ezret, ami  245 ezerrel, azaz 13,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A teljes munkaidőre 79,5 ezer forintot kaptak, 1,4 százalékkal többet, mint tavaly júliusban.

A vállalkozásoknál 47 ezerrel, 2,5 százalékkal  többen álltak alkalmazásban, mint tavaly júliusban.

Czomba: már 31. hónapja nőnek a reálkeresetek

Már 31. hónapja folyamatosan nőnek a reálkeresetek Magyarországon, a legnagyobb emelkedést a pénzügyi szektorban mérték - kommentálta Czomba Sándor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett adatait.

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kiemelte: jól teljesít a feldolgozóipar, a kereskedelem, a járműgyártás és a vendéglátás is. Látszik annak az innovációs tevékenységnek a hatása is, amit az elmúlt időszakban Magyarországon tapasztalhattunk - tette hozzá.

Az államtitkár szerint leginkább a pénzügyi szektor húzza felfelé az átlagot, itt az 500 ezer forintot is meghaladják a bruttó keresetek.

A legkevesebbet, bruttó mintegy 150 ezer forintot a vendéglátás, kereskedelem, valamint a szociális ellátás területén dolgozók keresnek - ismertette Czomba Sándor.

A cikk forrása: http://www.hirado.hu/2015/09/18/juliusban-31-szazalekkal-nottek-a-keresetek/