PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 30., szerda

Megdöbbentő – így is BAR listára kerülhetsz!

Megdöbbentő – így is BAR listára kerülhetsz!

A következő okokból kerülhetsz fel a KHR listára:

I. Hitelmulasztás
Azaz, ha valamely pénzintézettől felvett hiteledet nem törleszted megfelelően, és 90 napon keresztül a minimálbérnél magasabb összegű lejárt tartozásod van.


A hitel összes, adóssal azonos jogú szereplője (kezes, adóstárs) szintén felkerülhet a KHR-re a zálogkötelezett kivételével, mivel ő csak a felajánlott fedezetével (pl. ingatlan) felel a tartozásért.
A bankok különböző feltételeket támasztanak a KHR listán szereplőkkel szemben, attól függően, hogy te, mint potenciális adós milyen státusszal rendelkezel:

Aktív státusz
Aktív státuszú vagy, ha 90 napot meghaladó, a minimálbérnél magasabb összegű lejárt tartozásod van. A napok számlálása azon a napon indul el, amikor meghaladta a minimálbér összegét a fizetési késedelem. Aktív KHR listásoknak egyik pénzintézet sem nyújt hitelt. Addig maradsz aktív, ameddig:
- a teljes tartozásod ki nem fizeted,
- vagy a pénzintézet érvényesíti követelését a fedezeten (elárverezés),
- a szerződés átütemezése megtörténik (pl. futamidő hosszabbítása, törlesztés módjának megváltoztatása).
Passzív státusz
Akkor kerülsz passzív státuszba, ha aktív voltál, de tartozásodat kiegyenlítetted, vagy a pénzintézet érvényesítette a követelését, vagy a hitelszerződést átütemezte. Ebben a státuszban maximum egy évig maradsz, aztán törölnek a KHR listáról. Passzív státuszúakat némely bank elfogad zálogkötelezettként, de ilyenkor általában kevesebb hitelt ad és azt is drágábban.
A behajthatatlan tartozások (melyeket például a bank már leírt) továbbra is 5 évig maradnak a rendszerben!



II. Kártyavisszaélés
Bankkártyával (vagy hitelkártyával) való visszaélés miatt is felkerülhetsz a KHR-re, ennek tipikus esetei a következők:
Kártya jogosulatlan használata: ha a kártya tulajdonosa, jogosultja bejelenti, hogy a kártya elveszett, vagy már nincs a birtokában, vagy a kártya használatához szükséges személyes igazoló okmányok, PIN kód, stb. elveszett, vagy harmadik fél tudomására jutott, és a bejelentés után mégis a kártya eredeti tulajdonosa vagy jogosultja használja a kártyát.
Jogosulatlan adathasználat: amikor a kártyát nem a tulajdonosa vagy jogosultja használja, hanem olyan személy, aki másnak adja ki magát, más papírjait vagy hamis papírokat, más kódját használja fel, vagyis lopott vagy talált kártyát használ.
Kártyahasználat miatti jogerős ítélet: ha a kártya felhasználójával kapcsolatban jogerős bírósági határozat van, miszerint a Btk. 313/c. paragrafusában meghatározott bűncselekményt követett el.
Ezekben az esetekben nincs aktív vagy passzív státusz. Az elkövető felkerül a KHR listára és ennek ténye, illetve a felkerülés körülményei a KHR-ben 5 évig nyilván vannak tartva. Ennek leteltéig nincs mód arra, hogy a KHR-ről való lekerülést meg lehessen gyorsítani, de 5 év után a felkerülésre vonatkozó adatok visszavonhatatlanul törlődnek a rendszerből.
III. Hamis adatok közlése
Szintén felkerülhetsz a KHR listára, ha bármely pénzügyi termék (bankszámla, hitel, stb.) szerződéskötésénél valótlan adatokat közölsz, hamis vagy hamisított okiratot (pl. bankszámlakivonat) használsz fel. Ebben az esetben sincs aktív vagy passzív státusz. A felkerülés körülményei a KHR-ben 5 évig nyilván vannak tartva. Ennek leteltéig nincs mód arra, hogy a KHR-ről való lekerülést meg lehessen gyorsítani, de 5 év után a felkerülésre vonatkozó adatok visszavonhatatlanul törlődnek a rendszerből.
Jó tudni
A bank különös alapossággal meg fogja vizsgálni – ha szerepelsz a KHR nyilvántartásban – hogy miért kerültél fel.
A bank különböző módon vizsgálja meg a hitelügylet szereplőit a KHR lista szempontjából. Egyes bankok például nem veszik figyelembe, ha a zálogkötelezettek szerepelnek a KHR listán.
KHR státuszodról díjmentes tájékoztatást kérhetsz évente egyszer a számlavezető bankodnál (vagy a KHR-hez csatlakozott referenciaadat-szolgáltatóktól). Ezt más néven ügyféltudakozványnak nevezik.
Tipp
Ha már most tudod, hogy hitelt szeretnél felvenni a közeljövőben, akkor érdemes bankodnál már most lekérni a KHR státuszodat. Így nem érhet a hiteligénylésnél meglepetés és nem akkor kell majd kapkodva újratervezned a szükséges teendőket vagy elszalasztani a kiválasztott ingatlan megvételét. Ezt azért javasoljuk, mert korábban nem minden esetben közölték az adott személlyel, hogy felkerült a KHR listára és sokan nem is tudtak róla, hogy szerepelnek rajta, gyakran ez csak a hiteligénylésnél derült ki.




Forrás : bankracio.hu