PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 30., szerda

Október 15-én újból elindulnak a végrehajtások

Október 15-én újból elindulnak a végrehajtások

Eddig több mint félezren kérelmezték a családi csődvédelem lehetőségét, ami kevesebb a vártnál, de az elkövetkező időszakban várhatóan ez a szám nőni fog – hangzott el a Kereszténydemokrata Néppárt sajtótájékoztatóján.


Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője úgy fogalmazott: a családi csődvédelemről szóló jogszabály jó törvény, amely úgy nyújt segítséget sok csődbe jutott családnak, hogy eközben megőrzi a jogbiztonságot. Ugyanakkor a három szereplő – az állam, a hitelintézetek és az adósok – mindegyikének hozzá kell járulnia a törvény sikeréhez.
Az a cél, hogy az adós fizetőképességét helyre állítsák, ehhez az állam egy intézményrendszert működtet, s a lehetőség a hitelező számára az adósság elengedését és átütemezését adja meg. Mindehhez némi életforma váltásra is szükség – jegyezte meg a frakcióvezető.
Szavai szerint eddig mintegy félezren igyekeztek igénybe venni a családi csődvédelem lehetőségét. Ugyanakkor október 15-én újból elindulnak a végrehajtások, ami szerinte arra fogja késztetni az adósok egy jelentős részét, hogy valamilyen segítséget igénybe vegyenek. Ennek egyik eszköze lehet a családi csődvédelem, a másik pedig az eszközkezelő. Utóbbi ahhoz járulhat hozzá, hogy azok is az otthonukban maradhassanak, akik magát tulajdonjogot elvesztik.
Szekér Judit miniszteri biztos felidézte: a magánszemélyek adósságrendezéséről szóló törvény szeptember 1-én lépett hatályba, s egy tucat kormány- és féltucat tárcarendeletet alkottak meg. Mostanra felállt a szervezetrendszer, a központi csődvédelmi szolgálat és a fővárosi, megyei kormányhivatalok szervezeti egységében működő területi családi csődvédelmi szolgálatok, s csodvedelem.gov.hu címen honlap is indult. Itt megtalálhatók közérthető formában a jogszabályi feltételek és letölthető űrlap is.
Emlékeztetett arra: a határidő a devizahitelesek számára október 30-án lejár. A vártnál most még kevesebb a jelentkező, ennek oka a bonyolult bejelentkezés lehet, de ahhoz, hogy reálisan felmérhető legyen a jogosultság, részletesen fel kell tárni a személyi, családi és a vagyoni viszonyokat – fejtette ki. Ugyanakkor jelezte: a bejelentkezési határidő meghosszabbításán gondolkodik a kormány, mert bár sok az érdeklődő, de ehhez képest relatíve kevés a jelentkező.
Hangsúlyozta: előzmények nélküli jogintézményről van szó, ezt még mindenkinek tanulnia kell. Szerinte meg fognak indulni a jelentkezések, de mindenképpen fegyelmezettségre van szükség az adósoktól.
Kérdésre azt is elmondta: az adóssal együttműködve készítenek a vagyonfelügyelők jövedelem-felhasználási tervet, arról, hogy mekkora a kötelező törlesztő-részlet, mennyi az iskoláztatás költsége, a lakás fenntartásának összege. Ezután jöhetnek az egyéb kiadások, amelyekről a családokkal együtt döntenek. A törlesztési támogatásról kormányrendelet jelent meg, havi 25 ezer forint erejéig az állam támogatást ad – jelezte.
Forrás : hirado.hu, MTI