PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 15., kedd

Nyugdíjemelés 2016 – emeli a kormány a nyugdíjakat 2016 Január 1-től!

Nyugdíjemelés 2016 – emeli a kormány a nyugdíjakat 2016 Január 1-től!


Ez tervezi a kormány 2016-ban – adócsökkentés, nyugdíjemelés jön

Jövőre a kormány
a GDP 1,4 százalékának megfelelő összegben, vagyis mintegy 462 milliárd forinttal növeli a költségvetési kiadásokat. Messze a legtöbb pénz az autóutak építésére és az szja csökkentésére valamint a nyugdíj emelésre megy el.


A kormány csütörtökön délután benyújtotta Brüsszelnek a konvergenciaprogram aktualizált változatát, amelyben újabb részleteket árult el a készülő 2016-os költségvetés tervezetéről. A makropálya 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 1,6 százalékos inflációval számol.

A 2016-os költségvetést befolyásolja,
hogy a következő esztendő átmeneti év lesz az uniós támogatások szempontjából, hisz már csak a most indult uniós költségvetési ciklus támogatásai hívhatóak le, ami óhatatlanul a kifizetés átmeneti, 20 százalékos csökkenésével jár. A csökkenő támogatások következtében a beruházások durván visszaesnek, a makropálya az idei 5,8 százalékos növekedés után 0,9 százalékos csökkenést jelez. Ugyanakkor a kedvező kamatkörnyezetnek és a csökkenő deficitnek köszönhetően a kamatkiadások is mérséklődnek.
A növekvő mozgásteret a kormány adócsökkentésekre, illetve a kiadások növelésére fordítja: a Brüsszelnek bemutatott tervekben is szerepelnek a már bejelentett adócsökkentések, a bankadó mérséklése, az szja 1 százalékpontos csökkentése 15 százalékra. Emelkedik a kétgyermekesek személyi jövedelemadó kedvezménye. A sertéshúsok áfája 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik. A már bejelentett intézkedéseken túl a kormány “lényeges változásokat” nem tervez az adórendszerben – olvasható a Brüsszelnek küldött jelentésben.
Bár a kormány mozgástere növekszik, a 2016-os költségvetési keretek sem tesznek lehetővé a közszférában általános béremelést – szögezi le a kormány. Ugyanakkor folytatódik a pedagógusok és fegyveres testületekben dolgozó fizetésemelése. Ezen kívül a közszféra létszámának alig 10 százalékát kitevő – alacsony beosztású – kormánytisztviselők béremelésére lesz lehetőség. A béremeléseket a teljesítményhez kötik, ez a program 2016 júliusában indulhat.
Tovább folytatódik a közfoglakoztatás bővítése, a cél, hogy a kormány 2018-ra megteremtse a “teljes foglalkoztatottságot.” Ennek érdekében 2016-ban több tízezer fővel emelkedhet a közfoglalkoztatottak létszáma.
A kiemelt beruházások közül a konvergenciaprogram egyedül a kormányfő által bejelentett autóútprogramot említi – mesze ez a legfajsúlyosabb kiadás a 2016-os költségvetésben.
A nyugdíjak jövőre is az infláció mértékével vagyis 1,6 százalékkal emelkedhetnek, a lakáscélú kamattámogatásokat mérsékli a csökkenő kamatkörnyezet, a gyógyszerkiadásokban viszont növekedést tervez a kormány a 2015-ös összegekhez képest. Összességében a társadalmi juttatások stagnálnak 2016-ban.
Az adócsökkentéseknek és a GDP-növekedésnek köszönhetően 0,7 százalékponttal mérséklődhet az adócentralizáció. 2017-2018-ra a kormány jelenleg még nem számol semmilyen intézkedéssel, ám ha teljesül a makropálya, akkor 2017-ban a GDP 0,4 százalékára, 2018-ban pedig a bruttó hazai termék további 0,5 százalékára rúgó (160-180 milliárd forintos) mozgástere keletkezik. Ezt a mozgásteret adócsökkentésekre, illetve új fejlesztések indítására fordíthatják.