PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 29., kedd

SZOCPOL – több tízezret is bukhatsz az igénylésnél – így igényeld szakszerűen!

SZOCPOL – több tízezret is bukhatsz az igénylésnél – így igényeld szakszerűen!

Eddig mindig csak a CSOK vagyis az új szocpol feltételeiről, az igényelhető összegről szóltak a hírek, most azonban nézzünk egy kicsit a dolog mélyére.Több tízezer forintot is elbukhatsz feleslegesen, ha nem vagy elég körültekintő! Nagyon nem mindegy, hogy hol igényeled a támogatást. A feltételek ugyanazok, de a felszámolt költségek nagyon változóak!


CSOK és CSOK+ hitel igénylése

Jogszabály van arra
, hogy ha csak SZOCPOL-t igényelsz hitel nélkül, abban az esetben bármely bank a CSOK elbírálásáért, a jogosultság megállapításáért a pénzintézetek a támogatás összegének 1,5 százalékát, maximum 30 ezer forintot kérhetnek. Igenám, azonban ez csakis a bírálati díjra vonatkozik, amibe sokminden nem tartozik bele!
A bírálati díjba nem tartozik bele >> helyszíni szemle díja, az értékbecslés díja, a tulajdoni lap díja és a térképmásolat ára.

Értékbecslés és helyszíni szemle


Itt nagyon nagy lehet a szórás
, ugyanis minden hitelintézet saját maga döntheti el, hogy kérnek-e értékbecslést vagy csak a saját embereik mennek ki helyszíni szemlét tartani, és ennek az áráról is saját hatáskörben dönthetnek, így nagy különbségek alakulhatnak ki.
Tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy egyedül az OTP Bank elégszik meg a helyszíni szemlével, a többi pénzintézet hivatalos értékbecslést (25 ezer és 37,5 ezer forint közötti összeg) kér a CSOK ügyintézéshez, aminek a díja körülbelül a duplája a helyszíni szemle díjának (15.240 forint). Az értékbecslés díját befolyásolhatja, hogy a támogatást lakásra vagy családi házra igényeljük, illetőleg vásárolunk vagy építünk, bővítünk
– mondta el Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője. ” (forrás : penzcentrum.hu)
Ha építésre vagy bővítésre igénylejük az új szocpolt, akkor további magas költségekkel kell számolnunk, ugyanis ilyenkor a támogatást nem egyösszegben hanem szakaszosan adják csak oda a készültségi foknak megfelelően és ilyenkor műszaki szakértőnek kell megállapítani a készültségi fokot!Ennek ára 15 240 és 19 050 forint között mozog, amelyet minden alkalommal ki kell fizetnünk.

Tulajdoni lap és térképmásolat ára


Az hogy milyen tulajdoni lapot kérnek
az teljes mértékben a banktól függ. Van ahol az 1000 forintos a TAKARNET rendszerből lekért nem hiteles tulajdoni lap is elegendő, de van ahol a földhivataltól kérik, amelynek ára 6000 forint felett van. Térképmásolatra csak családi házaknál van szükség, ennek az ára körülbelül 3000 forint.

Számlavizsgálati díj ára


Jelenleg egyetlen bank van
, az Erste Bank, amely a kötelezően benyújtandó számlák ellenőrzésekor számlavizsgálati díjat (2 500 forint) számít fel.

Számlavezetési díj

Ha szocpolt igényelünk egy banknál, akkor az igényléshez mindenképpen számlát kell nyitnunk az adott bankban.
További költségek, melyek lakásvásárláskor jelentkezhetnek:
1. Az ügyvéd munkadíja illetve az adásvételi szerződés díja, ez 0,5-1,5 százaléka lehet az ingatlan vételárának
2. A földhivatalnál be kell jegyeztetnünk a tulajdonjogot, ennek ára 6000 forint felett van
3. Ha építése engedélyre is szükség van, akkor ennek az ára is hozzáadódik a költségekhez
4. Számolnunk kell az energiatanúsítvány árával is, ami 15-30 ezer forintos szakértői díj
5. Sok helyen szükség van hatósági bizonyítványra is, ennek díja 20 ezer forint (“C” energetikai minősítésűnél kedvezőtlenebb energiaosztályú egylakásos lakóépület (pl. családi ház) esetén)
6. Igazolásra lehet szükségünk az OEP-től 180 napos TB jogviszonyról, ennek ára 3000 forint.
7. A NAV igazolásával bizonyítanunk kell, hogy nincs köztartozásunk, ennek az igazolásnak az ára 2000 forint.
Lakáshitel és CSOK együttes igénylése esetén magának a lakáshitelnek a járulékos költségeivel kell számolni (értékbecslés, folyósítási jutalék, közjegyzői okiratba foglalás, földhivatali költségek),
A cikk a www.penzcentrum.hu cikke alapján készült.