PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. október 23., péntek

Jobb hitelből földet venni, mint haszonbérleti díjat fizetni - állítják szakértők

Jobb hitelből földet venni, mint haszonbérleti díjat fizetni - állítják szakértők



A Földet a gazdáknak program keretében a magyar termőterület mintegy hét százalékát értékesíti az állam. A Kossuth Rádióban a szakmai szempontokat vette sorra Tóth Péter agrárgazdasági szakértő és Udovecz Gábor, a Kaposvári Egyetem tanára.


A múlt csütörtökön tették közzé a kormányhivatalokban azoknak az állami földeknek a helyrajzi számát, amelyeket árverésen szerezhetnek meg a gazdák még az év végéig. A Földet a gazdáknak program keretében a magyar termőterület mintegy hét százalékát, 350-400 ezer hektárt értékesítenek. A földekre licitálni lehet, és az árverés a piaci árnál tíz százalékkal magasabb összegről indul.

A feltételek is szigorúak, a liciten csak magyar állampolgárok és magánszemélyek vehetnek részt. A pályázóknak legalább három éve állandó lakhellyel kell rendelkezniük a településen, amelyhez a megvásárolni kívánt földterület tartozik, vagy ott kell lennie az üzemük központjának. Szükséges az is, hogy az árverésen részt vevő szerepeljen a földműves-nyilvántartásban. A kormány átláthatóságot ígér, éppen ezért az árverések nyilvánosak lesznek. Az ellenzék földrablásról beszél, és a kabinet álláspontjával szemben megtartaná az állam kezében ezeket a területeket.
A Kossuth Rádió Ütköző című műsorában a szakmai szempontokat vette sorra Tóth Péter agrárgazdasági szakértő és Udovecz Gábor, a Kaposvári Egyetem tanára, az Agrárgazdasági Kutatóintézet korábbi főigazgatója, olyan kérdésekre keresve a választ, mint hogy a föld az államnál vagy a gazdáknál van-e jobb helyen, illetve, a kis- vagy a nagybirtok jelenti-e a magyar mezőgazdaság jövőjét.

Ki a jobb gazda?

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a termőföld jó helyen van az azt valóban megművelő mezőgazdasági termelőknél. Udovecz Gábor úgy véli, az állam feladata, hogy mintaüzemeket működtessen, amelyek modellként szolgálnak.

A gazda szempontjából természetesen előnyösebb, ha nem bérlője, hanem tulajdonosa a földnek, hiszen akkor nem kell haszonbérleti díjat fizetnie, amely elég jelentős összeg, tette hozzá Tóth Péter.

A Magyar Fejlesztési Bank már dolgozik egy konstrukción, amely szerint 2-2,5 százalékos kamattal adna kölcsönt a földvásárlásra. Az agrárgazdasági szakértő szerint ezzel kapcsolatban még fontos kérdés, hogy a bank milyen önerőt követel majd meg a hitelhez, és a gazdáknak rendelkezésükre áll-e ez az összeg. Udovecz Gábor szerint mindenképpen jobban megéri a gazdáknak a hitelfelvétel, mint ha haszonbérleti díjat fizetnének.

Arra a kérdésre, van-e arra esély, hogy egy gazda vagy a leszármazottja húsz év után eladja a földet, Tóth Péter úgy válaszolt, elképzelhetőnek tartja, véleménye szerint azonban az a kockázat nem áll fenn, hogy külföldinek vagy pénzügyi befektetőnek adnák el a tulajdonosok.

Valóban átláthatók lesznek az árverések?

Az agrárgazdasági szakértő úgy véli, bár az elmúlt években voltak kifogásolható történetek, a mostani feltételek, úgy tűnik, biztosítani fogják az átláthatóságot. Udovecz Gábor azt gondolja, a kormánytagok vannak annyira racionálisak, hogy ebben ne veszítsenek, mert ha rosszul csinálják, komoly bizalomvesztésre számíthatnak.

A licit a piaci árnál tíz százalékkal magasabb áron kezdődik. A szakértők indokolatlannak tartják ezt a tízszázalékos felárat, és úgy gondolják, feleslegesen verik fel az árakat, elég lett volna a környék bevett árszintjéről indulni.

Tóth Péter a külföldiek földvásárlásával kapcsolatban szkeptikus, mert hatalmas az érdeklődés a magyar földek megszerzésére, és kérdés, hogy a húszéves elidegenítési moratórium kőbe van-e vésve, vagy közben esetleg megváltozik.

A családi gazdaság vagy a nagybirtok működik-e hatékonyabban?

Tóth Péter szerint nem érdemes a kettőt szembeállítani, mert mindkettőnek megvan a maga sajátos szerepe. A statisztikák szerint a mezőgazdasági GDP előállításához igen nagy mértékben járulnak hozzá a társas vállalkozások, amelyek költséghatékonyak, jól gépesítettek. Persze a családi gazdaságok társadalompolitikai és gazdasági jelentőségét sem szabad lebecsülni: saját maguknak és családtagjaiknak munkát teremtenek, a vidéki térségek megmaradásának fontos tényezői. Nagyon fontos lenne, ha létre tudna jönni a magyar agrárközéposztály, amely a szomszédos Ausztriában kialakult.

Udovecz Gábor hangsúlyozta: a családi gazdaságoknak akkor van esélyük, ha nem ugyanazt akarják csinálni, mint a nagyüzemek, nem ugyanazt a néhány fajta növényt próbálják termeszteni, hanem megkeresik a célközönségüket – akár a zöldség- és gyümölcsszektorban, akár a kisállattenyésztéssel. Ezzel együtt meg kell szervezniük termékeik értékesítését, a piacukat is.
A cikk forrása: hirado.hu